Da li je rizicno dubinsko pranje auta , sta treba da znate

Šta uraditi kada vam auto nakon dubinskog pranja ostane toliko mokar da se usmrdi i kako sprečiti da do toga uopšte dođe?

dubinsko2

Javio nam se gospodin Peđa Ivković koji je sredinom juna ove godine odlučio da svom automobilu priušti dubinsko pranje enterijera. Tako je Opel Astra stigla u jednu beogradsku auto perionicu, po dogovoru u 12:15h, a vlasniku je rečeno da po vozilo dođe istog dana u 18:00h.

Kada je stigao po auto, gospodin Ivković je proverio sedišta i utvrdio da su suva, pošto je u njih najviše sumnjao zbog debljine materijala. Po njegovim rečima, enterijer je lepo mirisao, sve ostalo je delovalo u redu, pa je platio uslugu i otišao.

Međutim, kada je dva dana kasnije otvorio vrata, citiramo –  “…zapahnuo nas je neverovatan smrad na buđ i ustajalo, trulo. Kad smo to osetili, krenuli smo da pregledamo detaljno auto i zaključili da su podovi (patosnice i tapacirung na podovima) vlažni, mokri! Ispod svih sedišta i u gepeku je bilo najviše mokro“.  Filc iz gepeka je morao da bude bačen.

Sa fiskalnim računom je otišao u istu auto perionicu gde su nakon nekoliko pokušaja pronalaženja izgovora, ipak priznali greškui pristali da ponovo urade dubinsko pranje.

Međutim, ubrzo je shvatio da oni uopšte ne koriste odgovarajuće mašine za dubinsko pranje. Zato je zatražio novac nazad, ali mu je taj zahtev odbijen.

Gospodin Ivković je podneo prijavu nadležnoj inspekciji i kontaktirao više udruženja za zaštitu potrošača, mada od njih nije dobio naročito veliku pomoć.

Zato savetuje sve vozače da dobro paze kome ostavljaju svoj automobil na pranje i obavezno nakon dubinskog pranja provereda li je i koliko enterijer mokar.

Kako sprečiti ovakve situacije?

Kada odlučite da uradite dubinsko pranje enterijera, ne jurite najnižu cenu, zato što vas 1.000 dinara uštede kasnije može skupo koštati.

Ne jurite ni najbržu uslugu, kako biste već isto veče mogli da impresionirate neku devojku čistom i mirisnom kabinom.

Raspitajte se – možda nađete nekoga ko je već radio dubinsko i bio vrlo zadovoljan nekom auto perionicom.

Obiđite više auto perionica – pitajte kako rade, sa kakvim mašinama i hemikalijama, koliko dugo traje samo čišćenje… U normalnim zemljama obično obično postoji osoba koja će vam strpljivo odgovoriti na ta pitanja i uveriti vas u svoju profesionalnost.

Nažalost, kod nas je čak i u auto perionicama koje rade odlično dubinsko čišćenje često tolika gužva da niko neće da se bakće sa „dokonim radoznalcem koji telefonom ispituje hoće li njegova krntija doživeti kraljevski tretman za nekoliko hiljadadinara“…

Tužno, ali takva je situacija. Uglavnom, sve auto perionice koje smo kontaktirali rade sa kvalitetnim mašinama, uglavnomKarcher marke (obično modeli Puzzi 100, 10/1, 10/3…).       Međutim, kako nam je rekao jedan od prodavaca mašina za dubinsko pranje, posedovanje vrhunske mašine nije garancijada će posao biti dobro odrađen – mnogo je važnije da onaj ko radi dubinsko pranje to odradi kvalitetno, makar i sa usisivačem za amatersku upotrebu koja je dovoljno jaka da izvuče vodu iz sedišta i drugih materijala.

Ukoliko ste zainteresovani, kliknite na neki od sledećih linkova kako biste videli kako izgledaju profesionalne mašine za dubinsko pranje i kako se sa njima radi:

 

 

Saznajte koliko traje sušenje. Upravo je sušenje jako važno. Pitajte da li je nakon preuzimanja automobila potrebno da neko vreme držite otvorena vrata ili prozore sa upaljenim grejanjem ili klimom i slično.

Neke auto perionice ne žele da rade dubinsko pranje kada je hladno ili kišno vreme upravo zbog nemogućnosti dobrog sušenja, dok druge imaju mašine koje izvuku većinu tečnosti iz tkanine i drugih materijala, a zatim jakim kaloriferima završe posao.

Naravno, treba imati u vidu i da nemaju svi automobili ista sedišta, tj. materijal kojim su presvučena, kao i debljinu, gustinu i vrstu materijala koja je u samim sedištima.
Proverite u kakvom je stanju automobil pre nego što ga preuzmete – naročito ispod sedišta, u prtljažniku i na raznim zavučenim mestima.

U auto perionici ćete dobiti preporuku za naknadno sušenje u smislu držanja otvorenih vrata i/ili prozora, paljenja grejanja i slično – ispoštujte sve što vam je rečeno, pa i „preterajte“. Što manje vlage ostane u kabini, to je manja mogućnost da dođe dopojave neprijatnih mirisa.

Da li prati krov („nebo“)?

Mnogi savetuju da se „nebo“ pere ručno, veoma pažljivo i sa blagim sredstvima kako se ne bi odlepilo. Ukoliko se opere mašinski, može da izdrži nekoliko meseci, pa da onda počne da se odlepljuje.

Nema pravila – zavisi koliko je auto star, da li je već ranije „nebo“ prano i kako, a velika je verovatnoća da jeste ukoliko ste kupili polovan automobil. Zato dvaput razmislite i poslušajte savet nekog iskusnijeg.

Suviše komplikujemo obično pranje?

Ako smatrate da smo napravili „nauku“ od običnog dubinskog pranja, onda se izvinjavamo što smo vam trošili vreme.

Samo imajte na umu da je auto perionica mnogo, kvalitet dubinskog čišćenja može drastično da varira, a kriza je velika, pa nije za čuđenje što neke auto perionice zaposle neiskusne radnike, minimalno ih plaćaju, teraju ih da urade što više vozila u što kraćem roku i to sa nekvalitetnim i neodgovarajućim hemikalijama i mašinama.

Zato smo vam i dali gore navedene savete, kako biste sveli rizik na što manju meru.                                                                                                                                                                                                                     Autor:Dragan Romcevic