Kako pocrneti i dobiti savršen ten

Želite da budete seksi i privlačne ovog leta? Onda se skinite i izađite na Sunce! Evo kako pocrneti,ali  na zdrav i prirodan način, bez opasnih posledica od izlaganja Suncu na koje nas večito upozoravaju.

17953_suncanje-shutterstock_25282354Jeste li primetili koliko privlačnije izgleda telo koje ima dobar ten? Kada ste zadnji put videli reklamu sa modelom koji ima izuzetno svetlu kožu? Čak i  jarke  i svetle boje odeće izgledaju sjajno na tamnoj koži. Hteli mi da priznamo ili ne, bled ten koji je simbol aristrokatkse lepote nije i modi, a taman ten nije nedostižan. Možete ga dobiti u solarijumu, na Suncu ili koristeći neku kremu za samopotamnjivanje. O svim ovim oblicima postizanja savršenog tena čućete nešto loše.

Pa kako onda pocrneti?

 

PRIPREMITE KOŽU ZA SUNČANJE

 

Dobro pripremljena koža za sunce je pola obavljenog posla ukoliko želite da nađete način kako brzo pocrneti.

Hidrirajte kožu. Suva koža će na Suncu pre da se dodatno isuši i ošteti nego što će dobito dobru boju. A kako da to uradite? Pre svega pijte dovoljno vode, posebno tokom letnjih meseci. To je jedan od načina da prirodno hidrirate svoju kožu. Osim toga, možete se mazati posle tuširanja određenim losionima za telo koji imaju tu svrhu.

Uradite piling kože pre sunčanja.  Da biste dovili lepu i ravnomernu boju potrebno da je  napravite lepu i glatku podlogu. Uklonite sve mrtve ćelije i suvu kožu uz neki blagi piling.

Skinite se. Lepo je videti nekoga ko je dobio tamnu boju kože, ali morate priznati da je pomalo smešno kada vidite bele tragove koji jasno ocrtavaju ivicu kupaćeng kostima. Ako želite da znate kako pocrneti ravnomerno onda morate da znate kako napraviti dobar izbor kupaćeg kostima. Jednodelni kostimi više sakrivaju nego što otkrivaju i sprečavaju da izložite kožu suncu. Dvodelni su u to slučaju bolja varijanta jer oktivaju stomak i leđa, a pokrivaju ono što inače pokrivate odećom. A idealno je da se skinete što više.

Jedite pravu hranu. Da li ste znali da je odgovor na pitanje kako najbrže pocrneti u izboru prave hrane? Priroda je sve to lepo udesila. Hrana bogata karotenom podstiče sposobnost kože da potamni na suncu, kao i vitamin A . Sigurno ste primetili da razni oblici zaštite za sunce imajubeta-karoten. Zato, navalite na namirnce koje imaju ove sastojke, a leto je kao stvoreno za to. Naći ćete ih u šaragarepi, dinjama, kajsijama, breskvama, spanaću, paradajzu.

Iako su ovo važne pripreme za vašu kožu koje mogu pomoći da brzo pocrnite, najvažniji deo pripreme je ipak da na kožu nanesete dobru zaštitu od sunca.

ZAŠTITA OD SUNCA  – ZAŠTO JE VAŽNA?

Zaštita od sunca

 

Izlaganje UV zracima Sunca jeste prirodno, ali ne znači da sve što je prirodno sasvim bezbedno. Nije važno znati samo kako brzo pocrneti, već to treba uraditi na pametan i zdrav način, a za to vam treba dobra zaštita od sunca.

Ali hajde prvo da objasnimo šta je sunčanje uopšte i zašto treba da se štitimo?

To je zapravo povećanja proizvodnja melanima u koži. Naše ćelije proizvode dva tipa melanina -jedan je crvene a jedan tamno baron boje. Onda kada izlažemo telo suncu, proizvodnjom malanina telo se  zapravo štiti od njegovog zračenja.

Previše zračenja, odnosno previše sunčanja, nije zdravo a posebno ne ukoliko nemate zaštitu od sunca. Ovakvo preterivanje povećava vaše šasne da obolite od raka kože. Iako ste verovatno milion puta čuli ovakvo obaveštenje, većina nas smatra da se ovako nešto dešava samo drugima i mnogi se neodgovorno izlažu sunčevim zracima misleći da je baš preterivanje pravi način kako brzo pocrneti.

Zaštita od sunca podrazumeva mazanje ulja ili kreme sa određenim zaštitnim faktorom.Zaštitni faktor govori o tome koliku zaštitu određeno sredstvo pruža protiv UVB sunčevih zraka. Ipak, treba imati na umu da ovo nisu jedini štetni zraci koje emituje Sunce. U njegovom sjajnom spektru nalaze se i i UVA zraci  koje su takođe veoma štetni.

Osobe sa svetlim  tenom znaju kako je lako izgoreti na suncu i njima je potrebna krema za sunčanje za većim zaštitnim faktorom.

Možete primetiti da velika razlika u fakotru nije u isto vreme velika razlika u zaštiti. To je razlog zašto nekad zaštita sa viskom SPF faktorom, preko 50,  može delovati kontraproduktivno i ohrabriti nas da provedemo  ceo dan na suncu.  Tačno je da će vas zaštiti od opekotina, ali ne i od UVA zraka i to ne znači da ste potpuno bezbedni.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        autor: Blaženka Vesić / izvor: minutzamene.com