Par saveta da ne zaradite neku infekciju na plaži i bazenu

Kupanje u bazenima, sedenje na plaži u mokrom kupaćem kostimu i na vlažnom peškiru kod mnogih žena tokom leta može da dovede do pojave vaginalnih infekcija.halkidiki-grcka-plaza-foto-rojters-1407849674-549919

Pojačan sekret neprijatnog mirisa, peckanje, svrab, otežano mokrenje najčešći su simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu.

Doktorka Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije, akušerstva i endokrinologije u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” objašnjava da uzročnici vaginalnih infekcija mogu da budu bakterije, gljivice, virusi, pa čak i neki paraziti, i da tokom leta treba posebno voditi računa kako ne bi došlo do infekcije.

Ono na šta svaka žena treba da obrati pažnju je adekvatna higijena i da izbegava duži boravka u mokrom kupaćem kostimu. Odmah po izlasku iz vode neophodno je tuširanje i oblačenje suvog kupaćeg kostima, a takođe ne treba sedeti na vlažnim peškirima, pločicama ili betonu uz bazen, jer i ovo može da dovede do pojave vaginalne infekcije. Mokri peškiri su jedan od načina prenošenja hlamidije i kondiloma, i kako biste izbegli njihovo dobijanje neophodno je da ne uzimate tuđ peškir.
Korišćenje javnih toaleta, ali i loša higijena ruku, takođe, mogu biti uzročnik zapaljenja, a lekari savetuju ženama da izbegavaju sedenje na stolicima u kafićima i restoranima dok su u kupaćem kostimu“, kaže za !Život plus”, dr Kostić.

Dužina lečenja vaginalne infekcije i terapija koja se primenjuje pre svega zavisi od njenog uzročnika.

bazen58Kad je u pitanju lakši oblik zapaljenja ginekolozi najčešće propisuju terapiju vaginalnim tabletama koja traje nekoliko dana.

U slučajevima kada dođe do težeg oblika infekcije za lečenje se koriste antibiotici i antimikotici.

Veoma je važno obratiti se lekaru čim primetite da nešto nije u redu sa vaginalnom florom, jer infekcije mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

“Neadekvatno i neblagovremeno lečenje vaginalnih infekcija može da uzrokuje upalu grlića materice, endometrijuma, jajovoda i jajnika, koji kada pređu u hronično stanje, mogu da izazovu česte bolove u donjem delu abdomena, a ponekad i neregularno krvarenje”, upozorava dr Kostić.

S obzirom na to da se vaginalne infekcije tokom letnjih meseci najčešće javljaju kod mladih osoba, najozbiljnija komplikacija ovih infekcija je nastajanje steriliteta.

Za zaštitu od vaginalnih infekcija, naročito tokom letnjih meseci, doktorka Aleksandra Kostić savetuje uzimanje probiotika.

“Probiotici prave prirodnu barijeru uzročnicima infekcija i time povećavaju otpornost, a mogu se koristiti i kao terapija ukoliko do infekcije ipak dođe. Oni mogu biti u obliku vaginalnih tableta za lokalnu primenu ili pak u obliku kapsula koje se oralno upotrebljavaju”                                                                                                                                                                                                                         izvor:mondo.rs