PRVI PORAZ U DERBIJU – ALEKSANDAR Luković

ISTORIJA se ponovila, Crvena zvezda je opet kažnjena u Humskoj u poslednjim minutama derbija. Više od poraza, koji svi u taboru šampiona ističu kao zaslužen, boli utisak da je Zvezda bila indolentna, sa manjkom ambicija u napadu i s jednom jedinom stvorenom prilikom, koju Džon Ruiz u 93. minutu nije pretvorio u izjednačenje, iako je bio u više nego dobroj poziciji.

Kapiten Aleksandar Luković tvrdi da su poraz i slabija partija splet okolnosti.sp-lukovic

– Nema krize kod nas, derbi je odlučio detalj. Stoti put se pokazalo da u ovim mečevima ne “igra” ni tabela, ni kvalitet, već inspiracija. Nije prijatno kada se izgubi, pogotovo od Partizana i na ovaj način, ali moramo da dignemo glavu gore. Prvenstvo je dugo, ono se ne bi rešilo čak i da smo dobili – jasan je Luković.

Presudila je serija grešaka prilikom izbijanja lopte, na kraju je Luković ostao sam između Đurđića i strelca Leonarda. Ove sezone šampion prima, može se reći, antologijske golove i uglavnom posle serije kikseva. Pojedinačnih i timskih.

– Greške su sastavni deo igre, dešavaju se i uglavnom povlače jedna drugu. Ne bih mnogo da analiziram. Meč nije bio lep, mnogo borbe, bez velikih prilika. Partizan je imao prečku i gol, mi Ruizovu šansu. Na kraju, realnije je bilo da se meč završi remijem, ali čestitam Partizanu na pobedi. U drugom delu su možda bili bolji za taj jedan gol.

Sa generalnim utiskom da su igrači Zvezde bili neambiciozniji od rivala, Luković se ne slaže.

– Možda je tako izgledalo, ali derbi se uvek igra na pobedu. Nismo potcenili Partizan, kao što neki komentarišu, niti smo išli u Humsku da se branimo, kalkulišemo. Želeli smo da dobijemo…

Očekivalo se od šampiona da u derbiju dominira, da pokaže snagu i da stvara prilike, jer je najefikasnija ekipa u Srbiji. Možeš da izgubiš, ali moraš da stvaraš prilike.

– Prvo poluvreme smo kontrolisali utakmicu, u nastavku je Partizan bio agresivniji, ali većih prilika nije bilo. Odbrane su generalno bile dobre. Kad pogledamo statistiku, sve je na našoj strani, i veći posed i broj šuteva, kornera, a suštinski ništa nismo uradili. Izgubili smo utakmicu. Realno, nismo imali ozbiljniju priliku. Nismo bili konkretni napred, ali sam siguran da će to sve doći na svoje. Dešavaju se takve utakmice, ali mi je žao što se to desilo baš u derbiju.

Iskusni defanzivac smatra da ekipa mora da zaboravi derbi i da se okrene onome što ih čeka u narednih sedam dana: kup meču sa ČSK Pivarom (sreda, 16.00), zatim i drugom derbiju sa Vojvodinom (nedelja 19.00).

– Dobro je što igramo kup meč, koji ne smemo olako da shvatimo. ČSK je dobar tim, nećemo ih potceniti i moramo da uđemo ozbiljno, jer dolazi posle ovakvog poraza, a i čeka nas duel sa Vojvodinom. Naše ambicije i ciljevi u ovoj sezoni su jasni, ubeđen sam da ćemo igrati sve bolje, da ćemo se vratiti u dobar ritam. Znam da nije prijatno izgubiti, ali je to sastavni deo sporta. Moramo da živimo sa tim – zaključio je Luković.

Zvezda je dobila opomenu na vreme i u Srbiji. Koliko će iz poraza u 152. derbiju izvući pouka, pokazaće vreme.

POMOĆNI TRENER MOGAO OKO DA IZGUBI
POMOĆNI trener Zvezde Saša Petrović pogođen je kamenom u glavu, ispod oka u jagodičnu kost, bačenim sa “istoka” ili “juga” po završetku derbija. Prošao je sa rasekotinom i podlivom, mogao je mnogo gore. Aleksandar Luković je u prošloj sezoni bio pogođen kamenom prilikom izlaska sa terena!
– Sale je dobro prošao, mogao je oko da izgubi – ističe Luković. – Ne razumem te ljude, niti ću ih ikad razumeti. Nisam hteo prošle godine da komentarišem što sam bio pogođen, ali sad moram jer se to ponovilo. Mi smo isti narod, to je sport. Nikad takve poteze neću opravdati, ali to su stvari koje određene institucije moraju da kontrolišu. I reše. Mi igrači treba da gledamo teren, a ne da sad pazim kad ulazim u tunel da li će me neko pogoditi nečim.

ORLANDIĆ OPET VIŠAK
PETAR Orlandić je sigurno jedan od igrača Zvezde koji su igrom i golovima zaslužilu da budu bar u protokolu, ali je treći put od kako je u taboru šampiona “višak” među 18 za derbi zbog broja stranaca.
Trener Miodrag Božović odlučio je da mu štoper Tomas Fibel bude šesti stranac, a da rizikuje u špicu, jer osim Uga Vijeire nije imao klasičnog napadača, te je Orlandić završio na tribinama zajedno sa Pablom Moučeom i Davidom Babunskim.                                                                                      (novosti.rs)