PUTINU DOJADILO VRTENJE KAZALJKI: Evo zašto Rusi nikada ne pomeraju satove

wx1kewav_putin
Cela ideja pomeranja vremena nije tako stara niti jedinstvena kako to na prvi pogled izgleda. Sistem se koristi tek oko sto godina, od 1916. godine, a ni danas ne pomeraju građani svih država časovnike. Najveći primer u Evropi svakako je Rusija. Danas na svetu čak 110 od 192 države koristi letnje ukazno vreme. Sistem pomeranja sata se ne koristi ni u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mera nikad nije stekla širu popularnost.

Što se Evrope tiče, svakako najveća država čiji građani ne moraju da brinu o tome kad i zašto pomeraju kazaljke na satu je Rusija.

Početkom 2011. godine, tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, doneo je odluku da u toj zemlji ukine pomeranje časovnika. Rusija je tako 27. marta te godine poslednji put pomerila časovnike zauvek ostavši u “letnjem” vremenu. Time se Rusija pridružila Islandu, koji je do sada bio jedina evropska zemlja koja ne pomera satove, a ove godine pridružiće im se i Turska.

Medvedev je kao razloge naveo zdravlje stanovništva, ali i stoke kojoj to remeti prirodni bioritam. Primećeno je, na primer, da krave daju manje mleka u periodu neposredno posle promene časovnika. Medvedev se dalje pozvao na istraživanje Ruske akademije medicinskih nauka prema kojem promena vremena najviše pogađa decu i starije koji u prvim danima nakon promene časnovnika mogu imati problema sa spavanjem i metabolizmom jer je sve to veliki šok za organizam.

Međutim, odluka da Rusi zauvek ostanu u “letnjem” vremenu nije prošla tako glatko i izazvala je negodovanje građana jer mnogi Rusi ne vole da ustaju sat vremena ranije tokom zime.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zato, u julu 2014. potpisao dekret kojim se u oktobru zemlja vratila na zimsko računanje vremena koje važi preko cele godine.                                                                Dnevno.rs