Borba za ŽIVOT! Dvogodišnju LENU MOŽE SPASITI SAMO OPERACIJA U INOSTRANSTVU, roditelji očajni jer nemaju dovoljno novca!

lena-sa-tatom-f

Mala Lena je nasmejana, kao i njen otac, uprkos svemu/ Foto: privatna arhiva

Nakon što su roditelji male Lene Krstić primetili da devojčicina krvna slika ima velike padove i oporavke, lekari su joj dijagnostikovali probleme sa koštanom sržju, odnosno Mijelodisplazni sindrom (MDS), a samo nekoliko meseci kasnije tačnije krajem juna ove godine, ustanovljeno je da ova mala heroina boluje od akutne mijeloidne leukemije.

Njeni roditelji su bili primorani da je tada pošalju na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta dr Vukan Čupić u Beogradu, gde se mala Lena i danas nalazi.

“Na Institutu nam je predložena hemioterapija i rečeno nam je da se takav vid terapije radi na isti način svuda u svetu. Takođe nam je rečeno da se nakon hemioterapije i ulaska u remisiju mora odraditi transplantacija matičnih ćelija hematopoeze i da se bez transplantacije ne može očekivati potpuni oporavak deteta. Nakon što smo razmislili i konsultovali se sa mnogim roditeljima prihvatili smo hemioterapiju bez pogovora i Lena je uskoro nakon toga krenula sa istom”, rekao je za Novu borbu Lenin otac Dušan Krstić.

 

Prema očevim rečima, dete je dalo dobar odgovor na hemioterapiju i sledeći korak bi trebao da bude transplantacija koštane srži.

Kako Lena od početka iduće sedmice dobija poslednji blok hemoterapije posle koga bi u što hitnijem roku trebala da bude odrađena transplantacija koja bi sprečila povratak bolesti ove vrlo rizične bolesti, hitno je da se pokrene pretraga u inostranstvu radi što bržeg pronalaženja osobe koja bi donirala matične ćelije. Međutim, tata Dušan ističe da bez uplate na račun klinike u Italiji nema pokretanja takve pretrage.

“Procenat izlečenja i uspešnosti mnogo, mnogo je veći u inostranstvu nego u Srbiji, posebno ako se uzme u obzir da je alogena transplantacija od nesrodnog davaoca u Srbiji počela da se radi pre nekoliko godina, a u inostranstvu se takva transplantacija obavlja već nekoliko decenija. Uslovi i dijagnostika nikako se ne mogu uporediti u Srbiji i u zemljama zapadne Evrope. S tim u vezi nisam pristao da potpišem bilo kakav dokument koji bi mojoj kćerki isključio mogućnost slanja u inostranstvo i samim tim joj povećao šanse za ozdravljenje”, naveo je otac male Lene za naš portal.

 

lena-za-stolom-fZa Lenino izlečenje potreban je novac/ Foto: privatna arhiva

Kako navodi, za celokupno lečenje njegove ćerke potrebno je oko 150.000 evra, a oni imaju skupljen deo tog novca.

Dinarski račun za pomoć je 205-9011006774150-61 na ime Dušan Krstić, a on nam je istakao da to nije njegov lični račun, već račun koji je otvoren u svhu prikupljanja pomoći za njegovu mezimicu Lenu.                                                                                                                                                          novaborba.co.rs