Ovo pismo oca kćerci će vas ostaviti bez teksta: Draga moja odaberi časnog

b909511027bfc4d7ce011580af9f0969_xlNajdraža moja kćeri, jednog ćeš me dana pitati: “Tatice, kako je bilo u ratu?” , a ja ću se zalediti. “Kako odgovoriti na to pitanje?”

“Tata je bio u ratu. Vidim medalje na hodniku!” Možda ćeš to reći učiteljici. Ali kad postaneš tinejdžerica, imat ćeš više pitanja i bit ću ti sve više enigma. I zato draga moja, reći ću ti nešto o muškarcima i časti.

Kad sam bio mladić, drugi su me uvjeravali kako nema ništa bolje od toga da gurneš ruku pod majicu djevojci dok ste u kinu. To je bilo čudno jer sam ja želio da mi se djevojka smije i drži me za ruku. Ali rekli su mi da je držanje za ruku za pedere. “Imaj muda i osjeti ih.”

 

Strašna stvar se dogodi mladiću koji je suočen s čoporom vršnjaka. Ne želiš ostati sam jer se bojiš da će se ostatak okrenuti protiv tebe. I onda kad te traže da ugrabiš nevinu gazelu, pristaneš jer si dio čopora. Dio plemena. Rado bih da ti mogu reći kako je tvoj tata bio častan muškarac, ali to nije istina.

Tvoj tata je trčao s čoporom i čak povremeno bio njihov vođa. Trčao sam po noći kao gladni vuk ili vampir. Hranio sam se lakim plijenovima. Bio sam šarmantan dok žrtvu ne bih ostavio samu i iscrpljenu.

Postoji određen stav kod mladića koji su nesigurni. Možda zbog toga i lovimo žene. Moj je nestao kada sam bio u ratu. Neki muškarci se tada upišaju od straha. Drugi zovu mamicu. Ja sam preklinjao da me ne pošalju u prve redove.

Neću ti lagati. Muškarci su umirali i jako sam se bojao. Ali neki su bili časni skroz do trenutka svoje smrti.

Nakon rata, vidio sam čast na različite načine kod drugih muškaraca koji nisu bili u vojsci. Jedne večeri, grupa nas je sjedila u lokalnom pubu i pila pivo, kad je jedan muškarac počeo hvalisanje o seksualnim podvizima svoga prijatelja koji je bio nevjeran ženi. Svi su se podrugljivo smijali dok se odjednom nije čuo glas.

“Kakav jadan i bijedan suprug.” Smijanje se u potpunosti utišalo, a svi su buljili u svoje piće, odbijajući dignuti glavu i pogledati tko je to rekao.

Ne znam kako će svijet spojeva izgledati za nekoliko godina niti znam kako će se muškarci odnositi prema tebi. Također znam da te ne mogu zaštiti od bijesnih muškaraca u lovu, koliko god bih to želio. Morat ćeš se s njima suočiti sama. Ali ti mogu reći što da tražiš. Traži čast.

Traži čast, nesebičnost, žrtvu i suosjećanje. Nađi onoga kome je važna pravda i vjernost. Ali prije svega, traži muškarca koji je skroman i pokoran. Nemoj da te drugi zavaraju i da počneš misliti kako je to slabost.

Pokornost je snaga omotana u skromnost, draga moja kćeri. To je snaga pod kontrolom u svijetu bez kontrole.

Nemoj pomiješati baršunaste riječi i otvaranje vrata s časti. Promatraj kako se ophodi s drugima, s konobarom, beskućnikom i ostalima. Tako ćeš razumjeti kako će se odnositi prema tebi kad ćeš biti najbolja i najgora verzija sebe.

Pazi na ovu mudrost i nemoj se razočarati. I časni muškarci ti mogu slomiti srce. Nečastan muškarac će s tobom prekinuti preko poruke ili SnapChat aplikacije (ako to još postoji u tvoje vrijeme), ili će te jednostavno ignorirati. Častan muškarac će to učiniti u četiri oka.

Nemoj padati u očaj dok ovo čitaš jer možda misliš da su časni muškarci nestali prije nego si se rodila. Oni još uvijek postoje. Moraš dobro tražiti kako bi ih pronašla i to će možda potrajati godinama. U potrazi ćeš naići na mnoge nečasne muškarce. Nemoj ih kriviti. Imali su očeve koji ih nisu znali odgojiti.

Mnogi su odrasli bez očinske figure koja bi im mogla objasniti što su čast i poštenje. Imaj za takve suosjećanja. Usmjeri ih prema muškarcima koji ih mogu tome naučiti.

Kad si se ti rodila, ja sam postao tvoj. Samo sam te želio zaštiti, ljubiti i gledati kako se smiješ. Nadam se da ću jednog dana upoznati muškarca koji se osjeća u vezi tebe isto kao ja.

S ljubavlju,

Tata

(Izvor: ZdravaISretna)