ZA JEDAN SAT ZARADE KOLIKO U SRBIJI ZA CEO DAN: Ovo su najplaćeniji sezonski poslovi…

8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_xlOd početka godine iz Srbije u inostranstvo je otišlo 9.000 sezonskih radnika. Mesari, zidari, keramičari, parketari,armirači, najtraženije su zanatlije u Zapadnoj Evropi, gde mesečno mogu da zarade i po nekoliko hiljada evra.

Na privremeni rad od početka 2016. godine otišlo je 8.965 radnika iz Srbije, najviše u Nemačku i Rusiju. Srpski sezonci radili su i u Crnog Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, a bilo ih je i u Norveškoj, Alžiru, Kini, Egiptu, Južnoj Africi, Kazahstanu, Poljskoj, kažu u Ministarstvu za rad i zapošljavanje.

 

U Nemačkoj se najviše traže montažeri skala, fasaderi, keramičari, stolari, instalateri i industrijski izolateri koji rade na termoelektranama, toplovodima, termoizolaciji. Traže se i staklorezci, instalateri, mašinske i elektro struke.
Samo sezonci u građevini godišnje iz inostranstva donosu između 400 i 500 miliona evra – kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije. On dodaje da bi građevinske kompanije, da su dobro organizovane, godišnje mogle da donesu u zemlju od milijardu i po do dve milijarde evra.
– Da imamo dovoljno različitih profila, ovog momenta bi u EU moglo da se zaposli 100.000 zanatlija. Mnogo naših radnika i inženjera radi preko domaćih kompanija i u Nigeriji, Ekvatorijalnoj Gvineji i Južnoj Africi. Naši inženjeri rade i za kineske kompanije, a u tekstilnoj industriji u Kini su najtraženiji dizajneri – objašnjava Rodić i dodaje da samo u Rusiji radi 20.000 građevinskih radnika iz Srbije.

Lekari dobro prolaze

Za osam meseci 2016. godine sertifikat dobre prakse za odlazak u inostranstvo od Lekarske komore Srbije dobilo je 599 medicinskih stručnjaka, od kojih je polovina iz Beograda.

Naši lekari, medicinske sestre i tehničari najčešće idu u Nemačku i Norvešku, gde mogu da zarade od 2.000 do 8.000 evera mesečno.

Medicinska sestra

Veliki broj specijalista odlazi i u bogate bliskoistočne zemlje.

Konobari zarade i do 4.000 evra mesečno

Od 3.900 do 6.500 evra zarade mesečno inženjeri mašinske i elektro struke u EU; 2.600 evra mesečno zarađuju negovatelji bolesnih lica u Nemačkoj; oko 4.000 evra mesečno zarade konobari u Austriji; 2.900 evra mesečno zarade sezonci u hotelima i restoranima u Švajcarskoj.

(Izvor: SrbijaDanas)