Na mestu velike bitke iznikla stabla sa šlemovima i bombama

drvece-rata_800Šuma u Rusiji, u okolini Sankt Peterburga, večan je spomenik na strahote Drugog svetskog rata. Ono po čemu se ova šuma razlikuje od drugih je što se drveće u njoj bukvalno sjedinilo sa šlemovima, granatama i drugim odbačenim oružjem za vreme borbi u ovom ratu.

Ove slike vojne opreme iz Drugog svetskog rata koje je progutalo drveće u jednom predelu Rusije, koje se zove Nevski Pjatačok, služe kao simboli koji nas podsećaju na strahovite posledice Drugog svetskog rata.
drvece-rata_591

Većina opreme predstavlja rusko oružje koje se koristilo tokom borbi mada postoji i nemačko oružje, koje se koristilo za strašnu opsadu Lenjingrada.

Tom prilikom poginulo je 260.000 vojnika Crvene armije pokušavajući da oslobodi Lenjingrad, a 160.000 nemačkih vojnika je poginulo pružajući otpor.
drvece-rata_590Po ovim slikama vidimo da su rat i priroda nedvosmisleno u suprotnosti, da vreme leči sve rane, ili da nas priroda neće zaboraviti.

Ove kacige, najverovatnije su pripadale sovjetskim vojnicima i pale su tokom pucnjave, kada su ova drveća bila samo mlade stabljike.

Na slici sa leve strane vidimo granatu (potencijalno, jos uvek aktivnu) koja viri iz drveta, a na slici desno vidimo lopatu vojnog inženjera zarobljenu u drvetu.

Na ovoj slici se vidi granata, poljskog topa 75mm, koja viri ispod nabora kore na drvetu.

(Izvor: srbijadanas.com)