Po metodama Borisa Koljčickog: POGLEDAJTE kakvo nas vreme očekuje tokom januara i februara

radivoj-komazec_800

Zima 2017. biće hladnija nego prethodnih nekoliko godina, sa čestim jutarnjim mrazevima i dva jača zahlađenja u januaru, sa temperaturama do minus 10, a ponegde i do minus 15 stepeni Celzijusovih u severnim i centralnim delovima Srbije.

Ovakvo vreme predviđa poznati meteorolog amater Radivoj Komazec iz Sivca kod Kule, koji pravi dugoročne prognoze zasnovane na atmosferskim kolebanjima u periodu između 25. decembra i 7. januara i metodama legendarnog prognostičara Borisa Koljčickog.

 Prema promenama koje precizno zapisuje tokom 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića, Komazec pravi prognozu za svih 12 meseci u godini. Zasad je sačinio grafikone za prva četiri meseca u ovoj godini.

– U januaru nas očekuju veća zahlađenja oko Božića i oko Svetog Save, kad će se temperatura spuštati do minus 10 stepeni u većem delu zemlje. U tim periodima će ne samo jutarnje, nego i dnevne temperature biti ispod nule. Veći deo januara biće u minusu, dok će najviša temperatura biti 12. i 21. i iznosiće plus osam stepeni – najavljuje Komazec.

Januar će, ističe “sivački Koljčicki”, obeležiti smena kiše, susnežice i snega, kako za Božić, tako i u drugoj polovini meseca. U februaru će u prvih sedam dana biti prolazne susnežice i slabog snega, posle 15. kiše i susnežice, i ponovo snega oko 25. u mesecu.

– Prve sedmice u februaru biće jutarnjih mrazeva do minus četiri stepena. Posle će biti toplije, a najviša temperatura, od oko deset stepeni u plusu, biće 14. za Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih. U martu će, do Dana žena, biti hladno i vetrovito, posle toga do 12 stepeni, a u drugoj polovini meseca i do 19 stepeni. Kiša će u martu padati trećeg, sedmog i 15. – precizira Komazec.

Popularni prognozer navodi da će u aprilu biti manje padavina od proseka za taj mesec, da će često duvati košava, a u susret maju temperatura će dostići više od 24 stepena.

*Prognoza po Koljčickom: Januar će obeležiti smena kiše i snega

U SJENICI -25

Komazec napominje da će do 9. januara biti vrlo hladno u većem delu Evrope i Balkana, a da će u našoj zemlji najveća studen ove zime biti u Sjenici, “srpskom Sibiru”, gde prognozira temperature do minus 25 stepeni i dosta snežnih padavina.

(Izvor i foto: Novosti.rs)