SVI STE GLEDALI ŽIKU I MILANA: Ali postoje detalji koje ne znate o ŽIKINOJ DINASTIJI!

zikina-dinastija-foto-printscreen-youtube-1483902669-1075391Avanture Bobe, Marije, Žike i Milana iz kultnog filma “Žikina dinastija” (osam delova) pamte čak i mlađe generacije.

Ali postoje neki detalji koje možda niste znali o ovom filmu, na primer kada je počeo da se snima i zbog čega.

Filmove “Žikina dinastija” režirao je Zoran Čalić, prvenstveno da bi razblie tabu teme, kao što je u to vreme bio seks. On se za snimanje ovog filma konsultovao sa lekarima, psiholozima i na taj način stvorio lik Marije i Bobe.

Ulogu Marije dobila je Rialda Kadrić, koju je prvenstveno trebala da igra Sonja Savić, ali je u to vreme imala neodložne projekte. Rilada se danas ne bavi glumom, već psihoterapijom. Ulogu Bobe dobio je Vladimir Petrović, koji je izabrao da ostavi glumu i posveti se marketingu.

Postoji osam filmova o “Žikinoj dinastiji”, a prvi klapa desila se 1977. godine. Poslednji kadar snimljen je 1992. godine.

Kako scenarista i režiser komentariše mnogo psovki u filmu?                                                                      “U mojim filmovima radi se o našem mentalitetu. Mi smo psovačka nacija…Kod nas se svi psuju, od kočijaša do doktora”, rekao je davno Zoran Čalić.

 

Ono što je zanimljivo je da se su se svi posle snimanja nalazili u kafani, da prepričavaju utiske sa snimanja. Glumci Dragomir Bojanić Gidra i Marko Todorović odlično su se slagali, a iako su svi mislili da će Gidra uvek kasniti, on je jedini bio redovan na snimanjima.

EPK/ Blic / kurir