ZA SMRT MUŽA OPTUŽUJE LEKARE: Zbog bola u leđima otišao u bolnicu, umro za tri dana!

voj lekari_620x0MOJ Stojan (67) je verovao lekarima, vodio računa o zdravlju, uzimao terapiju na vreme. Čak i tog kobnog 17. decembra, kada je zbog bolova u leđima iz Malog Iđoša hitno prevezen u Opštu bolnicu u Vrbasu i tada je verovao da će sve biti u redu. Umro je samo tri dana kasnije…
U jednom dahu, punom tuge, bola i razočaranja, priča nam Vukosava Blagojević (70) iz Lovćenca, tvrdeći da je zbog greške lekara izgubila životnog saputnika.

– Bol iz desnog bubrega koji se širio ka kičmenom stubu počeo je u petak, 16. decembra i Stojan je odmah otišao u ambulantu u Malom Iđošu, gde je dobio injekcije protiv bolova i visokog pritiska. Bolovi tokom dana i noći nisu jenjavali, triput je tokom noći pao u nesvest i Hitna pomoć ga je, oko pola tri iza ponoći, u pratnji doktorke prevezla u Urgentnu ambulantu Opšte bolnice Vrbas – kaže Vukosava. – Prilikom pregleda samo su mu postavili kateter i vratili kući. Nisu ga poslali na snimanje ili ultrazvuk, a da su to učinili, verovatno bi sada bio živ. Dobili smo samo uput za Urološku ambulantu za ponedeljak ali smo verovali da će mu poseta urologu pomoći.

Dok je tog ponedeljka dva časa čekao da bude primljen na pregled, nesrećni čovek je dvaput pao u nesvest. To, po Vukinim rečima, nije bilo dovoljno da ga odmah prime i ukažu neophodnu pomoć.

– Uzalud je govorio da ga boli kada udahne u predelu stomaka i bubrega, doktorka ga nije ni dodirnula, samo je pogledala da li je kateter na mestu, nije predložila dalje analize, ni preglede – nastavlja starica u suzama. – Doktorka mu je prepisala antibiotike “ciprocinal” i “bulardi”. Otišli smo zabrinuti, ali sa verom da će mu oni pomoći, jer je ipak bio kod specijaliste.
NALOŽEN VANREDNI NADZOR
U OPŠTOJ bolnici u Vrbasu rečeno nam je da je u skladu sa uputstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo u toku sprovođenje vanrednog, unutrašnjeg stručnog nadzora povodom smrti Stojana Blagojevića. Kada komisija završi sa radom, svi podaci biće dostupni, obećavaju u vrbaskoj bolnici.

Međutim, već sutradan čovek zbog bola ostaje paralizovan i hitna služba jedva uspeva da ga održi u životu.

– Urgentnoj ambulanti Opšte bolnice Vrbas javljeno je da stiže životno ugrožen pacijent i da je potreban tim za reanimaciju, da ih čekaju ispred ulaza. Umesto ekipe lekara, na vratima, praznog Urgentnog, dočekala nas je samo naša ćerka, koja je sama otvarala vrata hitnoj pomoći i pomagala da ga unesu – kazuje dalje Vuka, a svaka reč iznova otvara živu ranu.

Prema njenim rečima, dok su se medicinari okupili, već je bilo kasno. Stojan je umro u 13.48, pola sata po dolasku u bolnicu. Posle niza peripetija, uspeli smo da se izborimo za obdukciju, na osnovu koje saznajemo da je preminuo usled pucanja trbušne aorte, čije se uvećanje moglo uočiti još u subotu, samo da su uradili najobičniji RTG snimak ili ultrazvuk abdomena, uverena je starica, koja, kao onkološki bolesnik, u petak odlazi na operaciju u Sremsku Kamenicu.
KADA ĆE SE NEMARU STATI NA KRAJ

– NE znam hoću li se vratiti iz Kamenice, ali neću o ovome da ćutim – odmahuje glavom starica. – Ne želimo da tužimo bolnicu i da se deceniju vučemo po sudovima, hoću da se već jedared stane na kraj nemaru i nepoštovanju ljudskog života. Dokle će se tolerisati i prikrivati loši potezi lekara? Koliko još ljudi treba na ovaj način da umre – otvoreno pita Vuka…                                                                                                                                                                                                                                                 izvor : novosti.rs