NIKADA NE SUŠITE VEŠ U SOBI! POSLEDICE MOGU BITI I SMRTONOSNE A POGLEDAJTE I ZBOG CEGA

Nema ničeg goreg od onog doba godine kada još uvek nije dovoljno hladno da bi radilo centralno grejanje ili peći, a rizik od toga da vam veš pokisne ili ga oduva vetar vas sprečava da ga prostrete napolju.
Iako se veš osuši za tili čas, cena je prevelika, jer postoji ogroman rizik da ugrozite kako svoje, tako i zdravlje svojih najmilijih ukućana! Posebno ako je neko od vas sklon alergiji ili ima astmu.
Kako su dokazali naučnici, isparavanje sastojaka iz deterdženata i omekšivača, do čega dolazi tokom sušenja odeće na radijatorima ili pećima, izaziva povećan rizik od porasta alergena u vazduhu i samim tim do pojave alergija. Sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 posto i sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi. Pored vlage, tu su i grinje, ali i buđ.
Međutim, kasnije se taj, na neki način zagađeni, vazduh se toliko isuši da to negativno utiče na disajne organe. Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija. Simptomi infekcije disajnih organa su brojni – kašalj, hroničan umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.
Zato, trebalo bi promeniti svoje navike. Naravno, pošto većina ljudi nema u zgradama vešernice, preporučuje se da se tik uz grejno telo obavezno drže posude sa čistom vodom, prostorije često provetravaju, a kad god je moguće, veš ne sušiti u sobama u kojima se duže boravi ili spava.

(Telegraf.rs)