SMRTONOSNE ZAMKE IZ KUPATILA Evo kako se obično tuširanje može završiti TRAGEDIJOM!

Nikola Đ. (18), maturant iz Niške banje nastradao je u utorak uveče u svom kupatilu tokom tuširanja, dok su u prostoriji bili upaljeni i grejalica i bojler. Još uvek nije jasno šta je tačno prouzrokovalo tragediju, a prema rečima naših sagovornika i uključen bojler, kao i grejalica u kupatilu mogu da budu smrtonosni.

Prema rečima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije.

– Obično su u pitanju instalacije gde je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grejač u bojleru, ondnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač “probije”, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da “iskoči” – objašnjava ovaj vodoinstalater.

 

Kada sklopka ne odradi svoj deo posla, prema rečima Tome Dimića, jedini provodnik struje je – upravo čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

– Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela – priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Bojler može i da eksplodira “kao bomba”
U kupatilu vrebaju mnoge opasnosti

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, naš sagovornik objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

– U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba – priča Dimić ističući da su imali slučaj gde je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.
Opasnost od strujnog udara

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grejalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

Opasnost od fena

Fen za kosu takođe može predstavljati veliku opasnost ukoliko se ne koristi u kontrolisanim uslovima.

Prema savetima električara, fen ne smete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smeju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

Tragični primeri kao upozorenje
Nikola Đorđević, maturant iz Niške banje koji je u utorak poginuo dok se tuširao

Celokupnu priču o velikom riziku od pogibije prilikom tuširanja sa upaljenim bojlerom potvrđuju i drugi slučajevi u kojima su ljudi tragično nastradali upravo od posledica strujnog udara.

Pre sedam godina u u selu Vrbaška, kod Gradiške, za samo nekoliko minuta poginuli su i otac i sin. Naime, Goran (22) otišao je da se kupa. Nije ugasio bojler, grejalica je bila uključena, a vodena para iz kupatila je izazvala kratki spoj na žicama koje su povezane sa bojlerom. Kada je čuo vrisak iz kupatila, otac Slavoljub (48) dotrčao je do kupatila, a kada je zatekao sina na zemlji, uhvatio ga za ruku i tako, našavši se u centru strujnog udara, i on sam poginuo.

Samo godinu dana kasnije, šesnaestogodišnji Damir Š. iz Crvenke nastradao je takođe od strujnog udara koji je prouzrokovao kvar na uključenom bojleru.

(Blic.rs)