RTB „Bor”: Bakar plaćali vodom, ukrali 20 miliona evra!

PRIPADNICI borske policije sprečili su u ponedeljak, kako se sumnja, poslednji pokušaj pljačke bakra u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) “Bor” kamionima s duplim dnom, koja, navodno, traje više od godinu dana. Prema prvim informacijama, pretpostavlja se da je ovo preduzeće na ovaj način oštećeno za dvadesetak miliona evra, saznaju “Novosti”!

Naime, kamion jedne firme iz Braničevskog okruga, koja se u Boru pominje kao organizator besplatnih gostovanja popularnih pevača narodne muzike u gradu bakra, zaustavljen je na izlazu izi u njemu je pronađen najčistiji bakar, u količini mnogo većoj nego što je bilo “pokriveno” papirima.

Šema pljačke je, navodno, bila takva da je kamion u RTB ulazio sa rezervnim rezervoarom za vodu, zapremnine 2,2 tone, i dodatnim materijalom, koji je trebao da se pretopi u borskoj topionici. Nakon merenja na vagi, voda je ispuštana tokom vožnje, a “lažni” bakar je išao na pretapanje.

U zamenu za tu robu, kamion je punjen katodnim bakrom, pa ispada da je taj metal, zapravo, plaćan običnom vodom. Zasad se ne zna koliko je RTB oštećen na ovaj način, ali neke prognoze kazuju da je šteta blizu – 20 miliona evra!

– Imali smo dojavu da je u toku pljačka bakra iz RTB na taj način što je kamion, zbog vode u rezervnom rezervoaru, bio teži 2,2 tone – navodi za naš list izvor iz istrage. – Kada je prošao merenje na vagi, u toku vožnje do krajnjeg odredišta, voda je ispuštena iz rezervoara, a u kamion je stavljeno 2,2 tone više bakra, kako bi težina na izlazu iz RTB bila identična onoj kada je vozilo ušlo u krug preduzeća.

VOZAČ PUŠTEN NA SLOBODU
VOZAČ kamiona je, nakon saslušanja, pušten da se brani sa slobode, potvrđeno je “Novostima” iz izvora biskih istrazi. Takođe, saznanja, našeg lista kazuju i da tužilaštvo još uvek nije okvalifikovalo o kom se krivičnom delu radi. – Stvar je u tome što je kamion zaustavljen unutar RTB, a ne van fabričkog kruga – kaže naš izvor. – I, sada, zbog maltene birokatskih principa, još nije okarakterisano o kom se krivičnom delu radi.
Međutim, pripadnici policije su zaustavili kamion i u prikolici pronašli više bakra nego što je bilo popisano.

– Odmah je naloženo veštačenje duplog rezervoara i povedena je istraga kako bi se ustanovilo koji se put ovo radi – nastavlja naš sagovornik. – Postoje indicije, koje tek treba da se provere, da se bakar u dužem vremenskom periodu na ovaj način pljačkao iz RTB, kao i da su lopovi imali logističku podršku unutra samog kombinata bakra. Međutim, istraga to tek treba da ustanovi.

Ivan Milosavljević, regionalni rukovodilac beogradske firme “Ineks plus”, koja je u julu prošle godine preuzela obezbeđivanje imovine RTB, kaže da je ova pljačka otkrivena nakon detaljne analize problema obezbeđenja u kombinatu bakra.

– Konkretno u ovom slučaju, primetili smo da ovaj kamion uvek u RTB ulazi pred kraj prve smene, a izlazi s prvim mrakom – objašnjava Milosavljević. – Proverili smo, potom, ulaznu i izlaznu dokumentaciju, nakon čega smo posumnjali da ima elemenata eventualnog krivičnog dela.

Milosavljević kaže da je stražarima za oko zapala prikolica, koja se nikako nije uklapala uz kamion.

– Kada smo zaustavili taj kamion, ispod prikolice smo otkrili dupli rezervoar – dodaje Milosavljević. – Odmah smo sklopili kompletan mozaik ove pljačke. Kamion je u krug RTB ulazio teži 2,2 tone, zbog vode koju je imao u tom rezervoaru. Tečnost je, nakon obaveznog merenja na vagi, ispuštao, a u prikolicu se tovarilo toliko više bakra. Na taj način, težina kamiona je uvek bila ista kao na ulazu u RTB.

Saša Perišić, pomoćnik generalnog direktora RTB za bezbednost, iako mu je predočeno da je neko morao da potpiše nalog za isporuku 2,2 tone bakra više, nije želeo da spekuliše da li su lopovi imali logistiku unutar borske kompanije.
– To je stvar istrage i ja na to pitanje ne mogu da odgovorim – podvukao je Perišić. – Međutim, ono što mogu da potvrdim je da će, ukoliko se ispostavi da je neko iz RTB pomagao lopovima, te osobe biti, u skladu sa zakonom, sankcionisane. I tu neće biti povlašćenih i amnestiranih.

On je dodao da je vrednost bakra, čija je pljačka u ponedeljak sprečena, oko 1,5 miliona dinara, ali nije mogao da odgovori koliko dugo taj lopovluk traje.

– Sporni kamion praćen je od kraja prošle godine – kazao je Perišić. – Od policijske istrage očekujemo da dobijemo odgovore koliko je sve to trajalo i kolika je šteta pričinjena RTB.
NA RUKAMA IZNELI 1,5 TONA BAKRA

PRE tri nedelje grupa od desetak lopova obila je magacin u krugu RTB i iz njega, na rukama, iznela skoro 1,5 tona proizvoda od bakra. Tada pljačkaše nisu primetili ni stražari, ali krađu nisu registrovale ni bezbednosne kamere.

– Mislim da ova dva slučeja nisu povezana – kaže Perišić. – Međutim, bolje je da ostavimo istražnim organima da oni to nedvosmisleno potvrde.                                                                                                                     izvor : novosti.rs