Po ceni jednog iPhonea, sada možete da kupite turbinu na vetar koja može napajati celu kuću strujom!

Indijska firma “Avant Garde Innovations” je razvila jeftinu vetroelektranu koja može generisati 3-5 kW sati struje dnevno. Za istu cenu kao i iPhone, sada možete kupiti turbinu na vetar koja može napajati vašu kuću za celi život!

Pinarayi Vijayan, glavni ministar Kerale, indijske savezna države na jugozapadu zemlje, je javno  podržao ovaj  projekt.

Dok Kerala održava gotovo 100%-tnu električnu pokrivenost svih domova, velika površina Indije i dalje ostaje u mraku.

Za veliki procenat indijskog stanovništva, struja i dalje ostaje daleki san.

Braća Arun i Anoop George su želeli napraviti da indijska energetska kriza bude stvar prošlosti. Dvojac je razvio novo rešenje i kažu da ono neće ni malo uticati na ekološku ravnotežu.

Fabriku “Avant Garde Innovations” su osnovala braća iz Kerale i razvili jeftinu turbinu na vetar  koja može generisati dovoljno struje za celu kuću za ceo život.

Veličine stropnog ventilatora, ovaj vetrogenerator može generisati 5 kWh / kW po danu – za samo jednokratni trošak od 700 eura.

Za početak, prilika je masivna. Indija je šesti najveći svjetski potrošač energije, što čini 3,4 posto globalne potrošnje energije.

Federalna vlada u Indiji, i središnja vlast u tom slučaju, ne mogu podnijeti velike troškove za igradnju infrastrukturne potrebne za elektrifikaciju udaljenih sela.

Podizanje električnih stupova i električnih vodova zahtijevaju velika ulaganja koja bi mogla koštati milijune dolara.

To su mjesta gdje fabrika “Avant Garde” dolazi do izražaja.

“Do sada je mali vetroagregat koji generira 1kW energije koštao INR 3-7 laka (3,600-9,200 eura), a naša ga fabrika planira prodavati za manje od NR 50.000 (oko 700 eura).

Troškovi će se dodatno smanjiti kroz masovnu proizvodnju”, rekao je Arun u razgovoru za The Times of India.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prevoda ili stisnite “točkić” i odaberite “Prevod titla”*

(Izvor: Novi Svjetski Poredak)