Najgora aviokompanija na svijetu: Ovako izgleda let sa jednom zvjezdicom (VIDEO)

Sjeverna Koreja nevjerovatno je zatvorena država, a Air Koryo jedna su od rijetkih njihovih veza s vanjskim svijetom Air Koryo je sjevernokorejska aviokompanija i već dulje vrijeme čvrsto drži neslavnu titulu najgore putničke kompanije na svijetu.

Skytrax, stranica gdje korisnici mogu ostavljati recenzije nakon putovanja, ima samo jednu kompaniju s jednom zvjezdicom i riječ je upravo o Air Koryou.

Entuzijasti okupljeni u grupi Just Planes odlučili su snimiti svoje iskustvo putovanja najgorim putničkim avioprijevoznikom na svijetu.

Air Koryo osnovan je krajem 1955. godine, a praktički svi zrakoplovi njihove flote proizvedeni su još u sovjetskom savezu. Njihovi avioni lete na nekoliko ruta unutar Sjeverne Koreje, a prema inozemstvu imaju samo četiri odredišta. Tri su u Kini: Šangaj, Peking i Shenyang, dok je četvrto odredište u Rusiji i riječ je o njihovoj sibirskoj luci Vladivostoku.

Svi putnici prije polijetanja dobiju posljednje izdanje Pyongyang Timesa, časopisa na francuskom i engleskom namijenjenog stranim posjetiteljima Sjeverne Koreje, piše Business Insider. Pyongyang Times propagandna je tiskovina i sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un česti je gost na njihovim naslovnicama.

Sigurnosna upozorenja redovna su pojava na svim zračnim putovanjima, ali kako je jedan putnik ispričao, čak i u 2014. godini su puštali snimke na kojima hvale velikog vođu Kim Jong-Ila koji je umro tri godine ranije.

Stjuardese su nekad oblačile jarko crvene uniforme kako bi se slagale s crvenim poljima na zastavi Sjeverne Koreje. Danas je to malo promijenjeno, pa imaju nešto modernije uniforme u plavim bojama.

Putnicima je zabranjeno snimanje svega što se događa na samim avionima, ali neki se ipak usude prekršiti sjevernokorejske zakone. Tokom čitavog leta, putnicima se puštaju propagandne snimke, umjesto uobičajenih filmova ili serija. “Stjuardese su radije popravljale šminku nego obraćale pažnju na putnike, ali čak i njih sam radije gledao nego očajnu propagandu koju su nam puštali tokom leta”, napisao je na Startraxu jedan pomalo razočarani putnik.

Usprkos svemu, Air Koryo ima i neke pozitivne strane, barem sudeći prema izjavama nekih putnika. Nikad ne kasne i nikad nemaju previše putnika, a od 1983. godine nisu imali smrtonosnih nesreća, barem ih nisu objavili javnosti. Možda i najveća njihova prednost je što samo dvije kompanije lete u Sjevernu Koreju. Jedna je spomenuti Air Koryo, a druga je kineska nacionalna aviokompanija Air China. Nekada je ruski Aeroflot prevozio putnike iz Khabarovska, ali prije nekoliko godina su i oni odustali od takvog pothvata.