Ogorčena unuka o bolničkom tretmanu njene bake: Ležala je u pocepanom, padala na hladan pod

NISAM želela da dr Aleksandar Raković podnese ostavku na mesto direktora Opšte bolnice u Priboju, već da se u toj zdravstvenoj ustanovi popravi stanje i da bolje brinu o bolesnicima. Zbog nebrige prema mojoj baki, sada pokojnoj Gordani Bojanić (72), koja je deset dana bila njihov pacijent, i to bez dijagnoze, ogorčeni smo i razmišljamo da posle neadekvatnog lečenja, ipak pokrenemo postupak. Samo želim da se ono što smo mi doživeli, nikada više ne ponovi i da pacijenti imaju neophodnu negu.
To u ispovesti za “Novosti” govori Bojana Bojanić (22), studentkinja iz Novog Sada, posle smrti svoje bake Gordane, koja je 8. februara preminula u bolnici u Užicu. Tamo je u veoma teškom stanju, tri dana ranije prebačena iz prijepoljske bolnice, u kojoj je bila desetak dana. Uzrok smrti – gangrena.

– Baka je u bolnicu prvi put otišla na svojim nogama 25. januara i posle pregleda joj je rečeno da nema potrebe da ostane, ali da mora da ide na skener, na koji se čeka oko mesec dana – kaže Bojana. – Dva dana kasnije je ponovo otišla, i tada su je zadržali u bolnici zbog gangrene na nožnim prstima.

Prema rečima naše sagovornice, Gordanu su smestili na odeljenje hirugije. Dobijala je bensendin od 10 miligrama i lekove za moždani udar, koji pribojski lekari nisu ustanovili i to je bila samo pretpostavka. Njeni sinovi Slavenko i Slobodan su, dodaje Bojana, lekarima predlagali da je privatno odvedu na pregled skenerom, ali medicinari iz Priboja to nisu odobravali.
AKCIJA
POSLE svega, Bojana će pokrenuti humanitarnu akciju za bolnicu u Priboju. Namera joj je da uz pomoć prijatelja, poznanika i donatora obezbedi posteljinu i pidžame za pacijente, ne samo za ovu, već i za druge bolnice.
– Ako u pribojskoj bolnici i dalje budu neljubazni prema bolesnicima, ovo ništa neće vredeti – kaže.
– Kada sam otišla da posetim baku, zatekla sam je u veoma lošem stanju, i dalje bez dijagnoze – nastavlja unuka. – Ležala je u pocepanoj posteljini, pored nje su bili lekovi, u šolji hladna supa bez rezanaca. Niko je nije nahranio, a sama nije mogla…

Jedna pacijentkinja iz te sobe je tetki ispričala da je baka dva puta pala sa kreveta, i da je medicinski tehničar dizao sa poda. Starica je, prema priči unuke, noć provela na podu, na hladnim pločicama, zbog čega je verovatno dobila upalu pluća, pa joj se zdravstveno stanje dodatno pogoršalo. Već je počela da pada u komu, a medicinska sestra joj je dala infuziju. Bojanina majka Andrijana Jurković razgovarala je s doktorkom, ali nije saznala zašto je baka u takvom stanju.

– Tada je dat nalog da se odmah preveze u bolnicu u Užicu, ali već je bila na samrti – nastavlja Bojana. – Medicinska ekipa je usput dala sve od sebe, u Užicu su je pregledali skenerom odmah, srce je bilo u redu i nije bilo krvarenja u mozgu, tu su 24 sata brinuli o njoj, a pregled nije pokazao moždani udar.  izvor: novosti.rs