SRPSKI GENIJE MATIJA NIKOLIĆ (23): Iz revanšizma stvorio uređaj koji će PROMENITI SVET! (FOTO)

Pronalazač Matija Nikolić (23) iz Obrenovca, koji je izumeo jedinstveno pomagalo za odvikavanje dece od pelena, patentirao je novi uređaj koji će olakšati muke svim vozačima, ali i državi!

Reč je o objedinjujućoj spravi za elektronsku naplatu parkinga,putarine i garaža, koju je zaštitio kao svoj pronalazak u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Kako kaže ovaj mladić, na ideju je došao zbog nekolicine kazni koje je dobio zbog nepropisnog parkinga, ali i zbog želje da pojednostavi ovaj sistem.

– Moj mozak funkcioniše tako što uočim problem i zatim želim da nađem rešenje. Tako sam osmislio i patentirao ovaj uređaj, koji je zaštićen pod nazivom “Univerzalni elektronski parking-putni i garažni eko platni uređaj“. On se sastoji iz dva dela, statičnog i daljinskog. Prvi se nalazi u kolima, stabilizovan je za vetrobransko staklo kod A stuba.

U njega sam ugradio solarnu ploču, kako bi se punio na solarnu energiju. Zato i jeste eko! – objašnjava ovaj mladić i dodaje da drugi, daljinski deo, poseduje duple komande i bar-kod, koji služi da se sa njega očitaju podaci i pošalju gde treba.

– Sa ovim uređajem će se plaćanje putarine, garažnih mesta i parkinga obavljati bez zastoja i bez keša. Štedljiv je, jer će boje i održavanje štampača i ketridža postati prošlost, baš kao i kupovina i popravka velikih mašina za naplatu parkinga. Neće biti ni naplate kazni, a ni povratnih poruka od parking servisa, jer se samim izveštajem o dostavi od operatera, podrazumeva da je parking plaćen i da će se po dostavi izveštaja na SIM karticu, uređaj vratiti u hibernaciju radi uštede baterije. Zbog njegove prilagodljivosti i malih dimenzija, postoji mogućnost ugradnje u velike šoping molove, privatne parkinge, pa čak i Bus plus sistem– objašnjava nam ovaj mladić, koji je završio Vazduhoplovnu akademiju, a koji se profesionalno bavi rvanjem.

Foto: Matija Nikolić

(Foto: Statični deo uređaja, povezan na mini solarni panel, koji je učvršćen nosačima za vetrobransko staklo pri dnu A stuba automobila)

On dodaje da uz pomoć uređaja, plaćanje parkinga u inostranstvu više nikom neće biti noćna mora, jer se naplata vrši pritiskom na jedno dugme, teko da ne morate da lutate tražeći garžu. Takođe, zahvaljujući baznim stanicama, vozač može lako da locira svoj automobil.

Foto: Matija Nikolić

(Foto: Statični deo uređaja sa spoljne strane)

– Uređaj je bezbedan i omogućava stopostotnu sigurnost, jer uz bar-kod ide i šifra koju korisnik sam bira – navodi Matija.

Foto: Matija Nikolić

(Foto: Bar kod čitač sa numeratorom, koji podatke očitava sa korisnikovog uređaja i nalazi se na naplatnim rampama i gradskim garažama)

Ovaj mladi inovator objašnjava da bi izrada jednog artikla koštala oko 20 evra, što je za isto toliko jeftinije od trenutnih tag uređaja koji se koriste kod nas.

Foto: Matija Nikolić

(Foto: Daljinski uređaj sa aplikacijama za biranje zona, pokretanje i zaustavljanje sistema naplate)

[ads1]

– Želja mi je da zaštitim i ispromovišem svoj patent, kao i da dođem do zastupnika preko koga ću stupiti u kontakt sa predstavnicima državama koje su zaiteresovane za implementaciju ovakvog pojednostavljenog sistema – završava razgovor Matija, koji se u svom životu bavio održavanjem računara, bio preprodavac automobila, radnik obezbeđenja, pa čak i zavarivač.

Foto: Matija Nikolić

(Foto: Svi delovi uređaja objedinjeni na slici)

Ne sumnjamo da će sa svojim bogatim iskustvom uspeti da pronađe investitora koji bi uložio u njegovo znanje, a vas pozivamo da nam u komentarima napištete da li ste saglasni sa našim mišljenjem.

(S. Ilić /Telegraf.rs)