Šokirani onkolozi slučajno otkrili: Ova trava može da UNIŠTI RAK rak za 48 sati?!

Grupa naučnika sa Univerziteta Vindzor u Kanadi 2009. godine počela je da istražuje različite trave u svrhu lečenja raka.

Sve je počelo kada je jedan onkolog primetio zanimljivu vezu kod pacijenata obolelih od kancera, a u pitanju je trava i koren maslačka.

Tokom svog rada, doktorka Pamela Ovađe otkrila je neverovatna antikancerogena svojstva maslačka.

“Jedan onkolog koji je sarađivao sa nama otkrio nam je neverovatno poboljšanje kod pacijenta koji je svakodnevno pio čaj od korena maslačka. Odmah smo počeli da istražujemo ovaj čaj da bismo videli kako drugi pacijenti reaguju na njega, ali smo bili prilično skeptični”, ispričala je ona.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

“Mislila sam na to da maslačak raste svuda, i da ako uopšte postoji nešto dobro u njemu, ljudi bi odavno otkrili”, priseća se Ovađe.

Počeli su sa istraživanjem i ispitivanjem delovanja na pacijentima, i svi do jednog bili su šokirani!

“Od kako smo započeli ovaj projekat, uspeli smo da izvučemo ekstrakt korena maslačka i primenimo ga na različite vrste ljudskog raka u laboratoriji. U laboratoriji smo posmatrali njegovu efikasnost protiv ćelija leukemije, raka debelog creva i pankreasa, kao i hronične mijelomonocitne leukemije.

Otkili smo da koren maslačka veoma snažno deluje na njih, bez oštećenja zdravih ćelija. Štaviše, studije su potvrdile efikasnost kod miševa kojima su presađene ljudske kancerogene ćelije”, objasnila je doktorka.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

Ekstrakt korena maslačka odobren je za testiranje na ljudima početkom 2015. godine, a sada je u prvoj fazi istraživanja u lečenju terminalne faze raka krvi, poput leukemije i limfoma.

Vođa celog projekta, doktor Sijaram Pandi, hemičar i biohemičar sa istog univerziteta, takođe tvrdi da ekstrakt korena maslačka ima veoma dobar potencijal da ubije ćelije raka, i to za svega 48 sati.

Kako ekstrakt funkcioniše?

Ekstrak maslačka i njegovog korena uzrokuje apoptozu kancerogenih ćelija, odnosno njenu programiranu smrt, što je ustvari prirodan proces odstranjivanja ćelija iz tela kada one organizmu nisu potrebne, piše HealthyDefinition.com.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

Drugim rečima, ekstrak praktično izaziva “samoubistvo” ćelija raka, bez ikakvog efekta na zdrave ćelije, kao što je slučaj sa hemioterapijom.

Važno je napomenuti i da je za lečenje potrebna veća koncentracija ekstrakta nego što je trenutno dozvoljeno za upotrebu.

Iako je još u fazi istraživanja, naučnici tvrde da bi ekstrakt maslačka i njegovog korena mogao da bude budućnost u lečenju raka.

(Stil)