Diplomirala s prosekom 9.5, a niko neće da je zaposli – kad joj vidi ličnu kartu

Saša je sređena, lepa devojka od 23 godine. Odrasla je u Novom Sadu i diplomirala grafički dizajn sa prosekom 9,5 kao jedan od tri najbolja studenta u generaciji. Konkurisala je na bezbroj oglasa za posao, ali dok je drugima u Srbiji vrlo teško da rade u struci, kod nje to prerasta u skoro nemoguće. Saša je rođena kao muškarac.

– Jasno se sećam, imala sam oko četiri godine kada sam sa majkom šetala ulicom i ugledala izlog sa ženskim nakitom. Oduševila sam se i tražila da bi nešto kupi. Njena odsečna negativna reakcija već mi je kao detetu pokazala da postoji neki problem, jer sam ja devojčica, a to niko oko mene ne vidi i ne priznaje, pa čak ni moje telo – otkriva dizajnerka.
Majka je ipak prihvatila, ali otac nije nikada.

– Nije mogao da se nosi sa tim što sam drugačija, fizički je bio nasilan prema meni, ali je to što sam preživela bila motivacija da budem bolji student – kaže devojka koja uglavnom radi projekte preko interneta.

Kada dođe na razgovor za posao, ne odbijaju je, kaže, zbog onoga u diploma – nego u ličnoj karti.

Saša

– Dešavalo se da budu vrlo direktni pa mi je dosta puta rečeno da ne žele da me zaposle da njihova reputacija ne bi dolazila u pitanje ako bi zaposlili trans osobu, dešavalo se i da mi se smeju i vređaju me. Nekada kažu da nisu zainteresovani, što bi bilo sasvim u redu, da nisu imali totalno drugačiji stav dok ta devojka koju vide nije izvadila lični document u kojem se vidi muško ime – priča Saša.

Uprkos svim poteškoćama, odlučila je javno da kaže da je trans osoba još na studijama i sada je u medicinskom procesu tranzicije.

– Tranziciju sam prvo počela tajno, a da nisam ni rekla da sam trans osoba. Više nisam mogla da živim prazninu od života koji je bio sve samo ne život, i za to su znale moje najdraže osobe. Dugo vremena sam pokusala da potisnem to u sebi, i kad sam shvatila da cu ili živeti kao devojka ili oduzeti sebi zivot, znala sam da je vreme za promene – kaže devojka kojoj javno otkrivanje identiteta donelo stres i strah.

Reakcije su, otkriva, bile mešane. Loše je, kaže, očekivala, ali dobre su je iznenadile.

Saša

– Podrška nekih ljudi od kojih to baš i ne očekuješ je bila divno iznenađenje. Tu je bilo i saznanje da mogu da budem voljena. Ja sam strejt devojka i uprkos svemu sam imala nekoliko divnih veza punih iskrenosti i podrške. Partneri kojima je bilo stalo do mene bili su ponosni na pravu mene, oni kojima je to smetalo su otišli svojim putem- jasna je devojka.

I pored podrške koju je dobila ističe da se trans osobe osećaju nezaštićeno i pravno i fizički.

– Borimo se sa životom u telu koje nam je sve, samo nije dom, i ne osećamo se prijatno u njemu, i zato ni ne čudi statistika da svaka druga trans osoba bar jednom u životu pokuša samoubistvo. Meni snagu daju porodica, prijatelji i podrška organizacije “Egal” kao i moja umetnost, a nadam se da ću za dve godine završiti operaciju I potpuno postati ono što i jesam – zaključuje dizajnerka.