PRIČA KOJU STE MOŽDA ZABORAVILI Atletičaru iz Kenije odsekli prste jer je spasao Oliveru Jevtić

Tamnoputi neznanac koga Užičani viđaju u društvu Olivere Jevtić zove se Stenli Kipruti.

Kenijac je, atletičar, svetski prvak. Na šaci leve ruke ima samo palac. Ostalim prstima platio je cenu svoje hrabrosti – iz pakla građanskog rata spasao je smrti našu maratonku i njenog trenera Slavka Kuzmanovića.

Stenli ovih dana trenira zajedno sa Oliverom na stazi u Užicu.

– Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba – priča nam vižljasti Afrikanac na tartan stazi stadiona u Užicu.

Prijatelji Srbi se zovu Olivera Jevtić i Slavko Kuzmanović. Oni film vraćaju na decembar 2007. godine.

– Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli – seća se Slavko Kuzmanović.

Olivera se pripremala za Olimpijadu, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate.

– Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju – priča Olivera.

Posledice mačete

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

– Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka – nastavlja srpska maratonka.

Više vremena za čekanje nije bilo. Trebalo je pobeći, ali kuda?

– Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad – nastavlja Slavko.

Tek kasnije saznali su šta se desilo sa njihovim spasiocem.

– Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste… Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji – prepričava Stenli Kipruti.

Kenijac je već neko vreme u Užicu, Oliverin je i Slavkov gost. Zavoleo je Užice i Zlatibor.

– Zauvek mu ostajemo zahvalni. Srećni smo što smo ga imali uz sebe kad su nam glave visile o koncu – kažu Olivera i Slavko.

Obožava rakiju i pršutu

Stenli nije ostao imun na srpsko gostoprimstvo i običaje.

– Zaticao sam ga po Zlatiboru kako po selima sedi sa ljudima i gustira pršutu i rakiju. Ovo drugo mu se posebno svidelo. Još malo pa se vraća u otadžbinu, ali će uskoro opet biti sa nama. Atletski klub „Mladost“ predstavljaće Srbiju u Kupu evropskih šampiona u krosu. Za takmičenje imamo pravo da prijavimo jednog stranca. To će biti Stenli Kipruti – kaže Slavko Kuzmanović.

(Izvor: Blic.rs)