VELIKA MISTERIJA: Neprijatelji Rusije jedan po jedan likvidirani širom sveta!

U Turskoj se već duže vreme dešavaju ubistva koje izvode ljudi poreklom iz zemalja nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Murad Batal Šišani, analitičar islamskih grupa i stručnjak za terorizam koji živi i radi u Londonu, za „BBC“ je izjavio da postoje dokazi da su naređenja za neka od ubistava došla iz Rusije.

Čečen Ruslan Israpilov je predosetio da ubice dolaze po njega, što dokazuje i govorna poruka koju je ostavio na prijateljevoj govornoj pošti u aprilu.

– Oni pripremaju nešto. Ta dvojica su sakrila automobil u šumi i špijuniraju me – rekao je tada Israpilov, a Šišani nema dilemu da su ga špijunirali Rusi, piše „BBC“.

Ruslan Israpilov

*Ruslan Israpilov

Ruslan Israpilov je pobegao iz Čečenije u tursko selo Ilimtepe, gde je živeo sa nekolicinom svojih sunarodnika. Dve nedelje nakon što je ostavio poruku na govornoj pošti, Ruslan je ubijen na pragu svoje kuće, a njegovo telo pronašle su supruga Petima i deca, sin i ćerka.

Kao mladić tokom 90-ih godina Isapilov se borio protiv ruske vojske u Čečeniji, a i nakon rata nastavio je aktivno da podržava čečenske pokrete otpora. Na jednoj fotografiji u Istanbulu vidi se kako u rukama drži pasoš nepostojeće Nezavisne Republike Čečenije.

Ipak, tačan motiv za ubistvo Čečena nije poznat. Ono što je poznato jeste da je Israpilov 12. žrtva iz država bivšeg SSSR-a koja je ubijena na teritoriji Turske.

Ubistva se izvode godinama

Čečen Abdulvakid Edelgirejev (32), jedan od deklarisanih neprijatelja Rusije, ubijen je u sred bela dana prošle godine u Istanbulu. Ubistvo se desilo još u novembru 2015. godine, ali se za njega saznalo tek nedavno.

Prvog novembra 2015. godine izrešetan je u svom automobilu na ulicama Istanbula, grada koji je bio njegovo poslednje sklonište.

Abdulvakid Eldergijev

*Abdulvakid Eldergijev

Edelgirejev je imao jednu od glavnih uloga u grupi pobunjenih Čečena koji već godinama izvode terorističke napade na tlu Rusije, uključujući i one u moskovskom metrou i na aerodromu Domodedovo.

Učešće Edelgirejeva na ratištu u Siriji otkrilo je povezanost između čečenskih terorista i Islamske države, koji su se ujedinili protiv Rusije. Pored toga, otkriveno je i da je Eldergijev bio deo grupe koja je planirala da izvrši atentat na ruskog predsednika Vladimira Putina, te je stoga potpuno jasno zbog čega je kremlj želeo da ga eliminiše, pišu britanski mediji.

Britanski „Gardijan“ navodi da su neprijatelji čečenskog lidera Ramzana Kadirova, kojeg Kremlj snažno podržava, likvidirani su u Moskvi, Beču, Dubaiju…

Kritičari ruskog predsednika Vladimira Putina optužuju Rusiju da je poslala svoje plaćene ubice koji širom sveta love sve one koji smetaju Kremlju, ali za to nisu dostavljeni adekvatni dokazi, već se sve svodi na pretpostavke.

Jedino što bi moglo da ukazuje da Rusija „čisti“ svoje neprijatelje jeste zakon koji je Vladimir Putin doneo 2003. godine. Prema njemu, ruskoj tajnoj službi FSB (nekadašnji KGB) dozvoljeno je da sprovodi operacije u inostranstvu, ukoliko one za cilj imaju sprečavanje direktne pretnje po Rusiju.

U prilog tome ide i izveštaj turske policije iz 2009. godine, kada su u Istanbulu ubijena trojica Čečena koji su otvoreno bili protiv Vladimira Putina. Naime, turska policija je saopštila da su žrtve likvidirane oružjem „groza“, pištoljem koji koriste ruski obaveštajci i koji se retko može pronaći na tržištu oružja. Ubistvo su navodno počinila dvojica pripadnika FSB, koji su iz Turske pobegli pomoću lažnih pasoša. U Istanbulu živi nekoliko hiljada Čečena, od kojih se većina najblaže rečeno ne slaže sa politikom Rusije.

Upravo svim protivnicima Rusije Putin je 2012. uputio jezivu poruku, i to nakon terorističkog napada u Odesi 2012. godine, u koji je navodno bio umešan Eldergijev.

– Slušajte, nikada mi niste stali na put niti ćete. Ako provodite život u konstantnom begu i strahu, onda to nije život – poručio je Putin zaverenicima.

 

(Agencije, Intermagazin)