NIKOME NIŠTA NIJE JASNO: Cela Evropa okružena ruskim ratnim brodovima!

Holandsko ministarstvo odbrane javilo je da su primećena dva ruska broda sa artiljerijskim naoružanjem koja se kreću u pravcu Baltičkog mora.
Informacija o ruskim brodovima u blizini holandske obale prvo je objavljena na Tviter nalogu holandskog ministra odbrane Roba Verkerka.

Verkerk je objavio radarske snimke načinjene iz helikoptera mornaričke avijacije NH-90, a na slikama se vide korvete, odnosno raketni brodovi tipa „Bujan-M“, „Serpuhov“, i „Zeleni Dol“, koji su nedavno ušli u sastav Crnomorske flote.

Oni su krenuli iz Sevastopolja 4. oktobra, a pretpostavlja se da se kreću ka bazi Baltijsk. Ovi brodovi koriste raketne sisteme „Kalibar“ i „Oniks“, a učestvovali su u bombardovanju terorista u Siriji 19. avgusta.

Mali raketni brodovi projekta 21631 „Bujan-M“ predstavljaju unapređenu verziju artiljerijskih brodova projekta 21630. Oni su relativno mali (deplasman im je 949 tona), dostižu brzinu od 25 čvorova i nose moćni arsenal ofanzivnog naoružanja. Na „Bujanima“ se nalazi modul univerzalnog brodskog sistema sa osam platformi za ispaljivanje raketa „Oniks“ i „Kalibar“.

Ruski nosač aviona je impresivan!

Jedini ruski nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ ostavlja jak utisak, bez obzira na svoje godine, a britanska vojska nema ni takvog.

Ruska flota koja je prošla kroz kanal Lamanš „priredila je otvorenu demonstraciju moći“, smatra Dejvid Bouden, dopisnik ove televizije.

Stari brod iz sovjetske ere „Admiral Kuznjecov“, renoviran prošle godine, ostavlja snažan utisak.

– Ruski brodovi, bez obzira na godinu proizvodnje, izgledaju impresivno. Oni imaju značajnu vatrenu moć koju su u stanju da primene – smatra vojni ekspert za pomorska pitanja Nik Čajlds.

Mediji prenose da je britanska Kraljevska flota poslala dva svoja broda da prate rusku flotu i da će za obe strane ova pomorska „konfrontacija“ biti od koristi.

Ako su ključni neprijatelji zapadnih vojski teroristi ID sa njihovim pikapovima, zašto onda trošiti novac na nuklearne podmornice i skupe vojnopomorske objekte – dugo se verovalo na Zapadu.

Sada svi govore: „Pogledajte, Rusi su se vratili, a to znači da moramo izdvojiti nove svote“, komentarišu vojni analitičari.

Ukoliko se borbena grupa nastavi kretati sličnom brzinom, mogla bi ove sedmice da stigne na odredište u Sredozemno more i bude spremna, ako bude bilo potrebno, da pojača vatrenu moć Rusije u Siriji.

(Agencije)