Šta kažu istraživanja: Koliko Beli Preletačević može da osvoji glasova na izborima?

Beli Preletačević je najmanje trebao agencijama za istraživanje javnog mnjenja. Istraživači javnog mnjenja su, ne samo u Srbiji, pod pritiskom neuspeha njihovih kolega u Velikoj Britaniji uoči referenduma o Bregzitu i američkim predsedničkih izbora. Sve više se govori o potrebi za novom metodologijom, jer je očigledno da analitičari imaju problem da “uhvate” i prcene nove društvene trendove. U takvoj situaciji, najmanje je potreban neuhvatljivi kandidat, nesumnjivo velike popularnosti, koji će do kraja biti i najveća enigma predsedničkih izbora. Jer, kako zaista proceniti kandidata ni čije pravo ime većina njegovih glasača ne zna?

U ovom trenutku ne postoje relevantna merenja rejtinga Luke Maksimovića, tako piše list “Danas”, ali prema onome što se “neformalno može čuti u razgovoirima sa istraživačima javnog mnjenja, podrška biračkog tela Ljubiši Preletačeviću Belom se kreće od pet do 13 odsto”.

Vladimir Pejić, izvršni direktor agencije Faktor plus izjavio je za Danas da bi trebalo sačekati par dana dok ne splasne euforija.

“Sačekaćemo tri-četiri dana da uradimo istraživanje. Ono što se može azključiti za sada jeste da je Preletačević apsolutno iznenađenje na izborima. Koliki god rezulčtatz da ostvari, on j već ogromno iznenađenje”, kaže Pejić za Danas.

Međutim, prema njegovoj subjektivnoj proceni Preletačević može da računa na pet do deset odsto glasova.

“Teško da bi on mogao da osvoji više od Saše Jankovića i Vuka Jeremića, ali opet kažem, teško je doneti precizan sud.”

Preletačević poosebno može da računa na značajan udeo biračkog tela koji nije još odlučio da li će da izađe na izbore, a prema predstavniku Faktor plus agencije, merenja raspoloženja birača upravo pokazuju da postoji veliki broj takvih. prenosi Nedeljnik