STROGO ČUVANA TAJNA: Poznate ličnosti iz SFRJ koji su bili u četnicima… (FOTO)

Mnoge poznate ličnosti u bivšoj SFRJ koje su pronosili slavu komunističke Jugoslavije bili su pripadnici četničkog pokreta i Dražini saborci ili njegovi omladinci. Iznenadićete se ko je sve bio u četnicima
Autor knjiga o generalu Dragoljubu Mihailoviću nastavlja da otkriva istorijske činjenice i malo poznate stvari o četničkom pokretu. Telegraf.rs prenosi još jednu od priča Miloslava Samardžića.Naime, mnoge poznate ličnosti bile su pripadnici četničkog pokreta na čelu s Dražom a među njima su i košarkaška legenda Bora Stanković, glumac Mija Aleksić, prva Zvezdina zvijezda Rajko Mitić, ali i čuveni košarkaški stručnjak Aleksandar Nikolić, scenarista Novak Novak i mnogi drugi.

Samardžić piše da je u jesen 1943. godine, poslije kapitulacije Italije, došlo do velikog priliva intelektualaca u partizanski pokret – oni se tome nisu obradovali, naprotiv, tvrdi ovaj historičar.

Picture

Poslijeratnom pogromu izbjegao je student Aleksandar Aca Nikolić, omladinac Štaba 501. On će postati jedan od glavnih tvoraca jugoslovenskog košarkaškog čuda i vjerovatno najuspješniji reprezentativni trener svog doba. Pod njegovim vođstvom osvojene su prve medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima šezdesetih godina.Još jedna košarkaška legenda, tada student veterine, Borislav Bora Stanković, bio je beogradski ravnogorski ilegalac. Prema neproverenim informacijama, njegovog oca su ubili komunisti.

Picture

Ilegalac je bio i jedan od najčuvenijih poslijeratnih fudbalera – Rajko Mitić. On je bio komandant brigade beogradskih ravnogorskih ilegalaca. Spasao se zahvaljujući fudbalu, a svojim preživjelim saborcima dijelio je na stotine besplatnih ulaznica za utakmice “Crvene zvezde”.Jedan od najpopularnijih posleratnih glumaca Mija Aleksić proljeće i ljeto 1944. godine proveo je na Gledićkim planinama, na kursevima za ravnogorsku omladinu.

Picture

Čuvena glumica iz šezdesetih godina Branka Mitić tokom rata je bila član Ženske ravnogorske organizacije saniteta (ŽROS) Deligradskog korpusa. Predsednica ŽROS-a i Jugoslovenske ravnogorske omladine Deligradskog korpusa, Danica Ivković, ćerka dr Ivkovića iz Aleksinca, strijeljana je od komunista 26. novembra 1944. na Bubnju kod Niša.Glumac Ljubiša Bačić bio je u propagandnoj sekciji Čegarskog korpusa, koja je organizovala skečeve i priredbe. U toj sekciji nalazio se i potonji čuveni glumac Mića Tatić, kao i još jedan Nišlija, ništa manje čuveni glumac, Živojin Žika Milenković. Žikin otac Aleksandar, radnik Niške železničke radionice, bio je pripadnik Dražine železničke organizacije. Nastavak na strani 2

Add Comment