Ako vidite vozača koji ovo radi, bežite od njega: Trikovi koje koriste mogu da vas koštaju života!

Nesavesni vozači koji žude za ležernosti tokom vožnje, ugrožavaju svoj život, život svih u kolima, ali i druge učesnike u saobraćaju

Vozači u Srbiji počeli su da pribegavaju raznim trikovima tokom vožnje, kako bi se osećali komfornije, a nesvesni da time dovode i sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost!
Nedavno su se pojavili takozvani stoperi sa štipaljkicama, koji se koriste za sigurnosni pojas, a vozači to koriste kako bi olabavili pojas radi veće udobnosti tokom vožnje.

Time na prvom mestu sebe dovode u opasnost, jer u slučaju da dođe do saobraćajne nesreće, njih pojas neće zaštititi, a time ugrožavaju i ostale učesnike u saobraćaju.

Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, apeluje na vozače da su te štipaljke veoma opasne.

– Ako štipaljkom olabavite pojas, on gubi funkcionalnost. Pojas svakog automobila je, takav kakav jeste, definisan tehničkim karakteristikama, osmišljenim da vas zaštite. Svakom promenom na pojasu menja se i njegova zaštitna funkcija, čime rizikujete da u slučaju udesa uopšte ne budete zaštićeni – upozorava Milošević.

Međutim, postoji i gora varijanta – lažne kopče za pojas, koje se utaknu u mesto za pojas, zbog toga što automobili novije generacije automatski uključuju zbučno upozorenje ukoliko se ne stavi pojas.

Tako da u ovom slučaju on nema apsolutno nikakvu funkciju i uopšte vas ne štiti.

Tako nesavesni vozači koji žude za ležernosti tokom vožnje, ugrožavaju svoj život, život svih u kolima, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Izvor: Telegraf.rs

Add Comment