OPASNA BOLEST ŠIRI SE MEDITERANOM: Tako nešto nije viđeno u prethodnih pet decenija!

Nova veoma destruktivna vrsta bolesti koja je prošle godine pogodila useve na Siciliji mogla bi se 2017. proširiti Sredozemljem i zapretiti prinosu i životima malih poljoprivrednika, upozorili su u stručnjaci.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) pozvala je države Evrope i severne Afrike da porade na sprečavanju da bolest pšenične rđe ne preraste u epidemiju koja bi desetkovala proizvodnju hrane.

Prošle godine tom bolešću bile su pogođene hiljade hektara polja pšenice na Siciliji, što je jedno od najvećih zarazaove bolesti u više od 50 godina, otkrivaju naučnici.

“Nismo videli tako nešto u prethodnih pet ili šest decenija”, rekao je za Tomson Rojters Fondaciju stručnjak iz Međunarodnog centra za kukuruz i pšenicu (CIMMYT) Dejvid Hodson.

Analiza CIMMYT-a i fakulteta u danskom Arhusu, objavljena u četvrtak u časopisu Nejčr, pokazala je da je epidemiju izazvala nova vrsta ove bolesti, gljivične infekcije koja za nekoliko nedelja može da uništi cele useve ako se ne spreči na vreme.

“Vrlo je agresivna”, upozorava Biađo Randaco, agronom koji je prvi primetio tu bolest, dodajući kako su na Siciliji pogođene različite vrste durum pšenice koje se koriste za proizvodnju testenine, kao i neke druge vrste pšenice i zob.

Ove godine bi te gljive mogle pogoditi useve u obližnjim državama poput Grčke, Albanije, Libije i Tunisa, tvrde stručnjaci, ali ističu i da nije sigurno hoće li se zaraza proširiti jer je moguće da ti organizmi nisu preživeli niske zimske temperature.
(Jutarnji)

Add Comment