vima je bila pred očima, a NIKO je nije video: Posle 35 godina otkrivena najveća tajna “Maratonaca”

Replike iz filma “Maratonci trče počasni krug” odavno su postale deo naših života, a Slobodan Šijan, reditelj ovog kultnog ostvarenja je otkrio ono što mnogi nisu primetili, a to je da “Maratonci” aludiraju na sahranu Josipa Broza Tita.

Svako ko je bar jednom pogledao “Maratonce” (film je snimljen 1982.), stekao je utisak da film predstavlja oštru ktiiku tadašnje vlasti, i da su Slobodan Šijan i scenarista Dušan Kovačević, kroz sukob Topalovića i porodice Bilija Pitona simbolično najavili raspad Jugoslavije.

Činjenica je da u “Maratoncima” može da se pronađe mnogo, manje ili više sakrivenih, aluzija i dosta simbola koji mogu da se protumače na različite načine, a Šijan je tokom gostovanja na tribini u Lekovačkom kulturnom centru, otkrio tajnu čuvenog filma, ali i još jednog legendarnog ostvarenja – “Ko to tamo peva”.
– Niko od domaćih filmskih kritičara nije pomenuo ili primetio da je “Ko to tamo peva” najava raspada Jugoslavije, kroz istorijsku prizmu Drugog svetskog rata, dok “Maratonci” aludiraju na Titovu sahranu. Strana filmska kritika jeste primetila te detalje – izjavio je Šijan.
Izvor: Telegraf.rs

Add Comment