Pitbul nije rasa: Pogledajte šta još ne znate o najopasnijem psu na svetu

Mnogi ljudi imaju strah od pitbulova, ali je dobrim dijelom on posljedica predrasuda i pogrešnog predstavljanja ove rase u javnosti.
S druge strane, za lošu reputaciju ove rase pasa, krivi su i neodgovorni vlasnici.

U svakom slučaju, mi ćemo pokušati da raskrinkamo postojeće mitove o pitbulovima.

1. Pitbul je rasa koja “grize”

U pitanju je mit. Prema rezultatima testa temperamenta izvršenog u 2012. godini, 86,8 odsto pitbulova savršeno je prošlo testove socijalizacije, agresivnosti, stabilnosti, društvenosti. Poređenja radi, 85,2 odsto zlatnih retrivera i 80,1 odsto škotskih ovčara imalo je pozitivne rezultate tokom istraživanja.

2.Pitbulovi više napadaju od drugih rasa

Takođe se radi o mitu koji je “raskrinkala” Američka vetrinarska asocijacija istraživanjima koja su potvrdila da ni jedna rasa ne napada učestalije od ostalih. Stepen agresivnosti isključivo zavisi od pojedinačne sklonosti psa i njegovog vaspitanja.

3. Pitbulovima se “zaključava” vilica pri ugrizu

Prema riječima dr I. Ler Brisbina sa Univerziteta u Gruziji, koji je stručnjak za obuku, ponašanje i anatomiju ove rase, nekoliko studija sa temom strukture lobanje i zuba pitbulova pokazalo je da se ni po čemu ne razlikuju od anatomije drugih rasa. Oni imaju sasvim uobičajenu strukturu vilice (kostiju, zuba, mišića) pa samim tim nema razloga da se povjeruje u to da će se njima vilica “zaključati”, dok nekom drugom psu neće.

Evo još nekih podataka o ovoj rasi:

1. Ovo su najčešće zlostavljani psi

Prema podacima Humanog društva SAD, pitbulovi su najčešće zlostavljani psi posljednjih godina. Čak 70 odsto njih bude podvrgnuto eutanaziji u gradskim azilima samo zato što pripadaju toj rasi.

2. Nekada su bili “dadilje”

Od 1900. godine, psi ove rase bili su poznati kao “dadilje” jer su bili tolerantni, brižni i nježni sa djecom. Ovo potvrđuje i dječija kinematografija, kao i literatura.

3. Pitbul nije rasa

Pitbul nije rasa nego zajednički naziv za američkog pitbul terijera, stafoda, bul terijera i buldoga.

4. Ujed pitbula u medijima

Ujed pitbula skrene mnogo veću medijsku pažnju od napada bilo kog drugog psa. Tokom četvorodnevnog novinarskog istraživanja zaključeno je da se svaki od tri fatalna napada pasa koji nisu bili od strane pitbulova spominju svega jednom, dok će se napad ovog psa pomenuti 230 puta u lokalnim, ali i međunarodnim medijima. izvor atraktiva.in

Add Comment