ĐOROĐE OČAJAN: “Dajem 50 Eura dnevnicu ali neće niko da radi”

Porodica Đorđa Vakčića iz Male Obarske kod Bijeljine, još prije trideset godina, odlučila je da “iskoči” iz klasične semberske formule bavljenja poljoprivredom.
Umjesto standardnih kultura za ovo podneblje, kukuruza, pšenice, kupusa i paprike, Vakčići su se odlučili za dosta neizvesniju proizvodnju jagoda, a odnedavno i malina.

“Mi smo malo porodično gazdinstvo, i svi smo na njivi. Sa mnom je najviše supruga Vukica, ali i sin Srboljub, inženjer informatike, i kćerka Zorica, nezaposlena profesorika engleskog jezika. Ne kukamo za podsticajima, ne protestujemo, ne mitingujemo! Bavimo se sobom i svojom proizvodnjom. Nema tu neke velike filozofije i mudrovanja – da bi se nešto imalo, mora se puno raditi”, kaže glava porodice Đorđe Vakčić.

Trenutno na parceli imamo oko osam hiljada sadnica najkvalitetnije italijanske sorte jagode džoli i kleri koje daju izuzetno dobar rod.

Živimo, dodaje Đorđe, u godinama apsurda.

– Sve je više nezaposlenih mladih ljudi, a sve je manje radnika. Ne mogu da nađem dobrog berača jagoda, neće niko da radi iako sam davao 50 Eura dnevnicu. Da bih poštedio porodicu većih glavobolja, odustao sam od novih proširenja zasada jagoda. Agrarnom politikom, školovanjem i zapošljavanjem neka se pozabavi država ako hoće. Ja sam, što je bilo do mene odradio, zaključuje Đorđe Vakčić.

Ove godine, jagode su dobro rodile, oko 800 grama po živiću, ali velike količine padavina i oscilacije u dnevnim temperaturama “kvare” jagodu, pa bi prognoze o konačnim prinosima bile nezahvalne, kaže Đorđe, i dodaje, da bi bio prezadovoljan sa prinosom od 4,5 tona sa ove površine od dva dunuma.                                                                                PITALI SU MACU SA KOLIKO NJIH JE SPAVALA, A KADA ČUJETE NJEN ODGOVOR SRUŠIĆETE SE! (VIDEO)

Izvor: Infozona.rs

Add Comment