JESTE LI ČULI ZA ŽENSKE KONDOME? Istope se posle upotrebe a pogledajte kako se postavljaju!

Zahvaljujući Bilu Gejtsu, naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu uz pomoć tehnike elektrospininga razvijaju novu generaciju kondoma, napravljenih od specijalno prilagođenih nanovlakana, koji nestaju nakon seksa, a pritom odlično štiti od bolesti i neželjene trudnoće
Dobre vesti iz sveta kondoma!
Elektrospining koristi električno polje kako bi poslao mlaz naelektrisane tečnosti kroz vazduh i tako kreirao tanke niti na skali nanometara. Vlaknima se može manipulisati kako bi se kontrolisala otopivost materijala, jačina i oblik.

Naučnici pomoćuove tehnike planiraju da prave veoma tanke kondome za žene od vlakana i lekova. Lekovi koji će se koristiti tokom proizvodnje ovih kondoma sprečavaće infekcije HIV-om, pružaće zaštitu od mnogih polno prenosivih bolesti i zaustavljaće kretanje spermatozoida.

Kondomi će se u potpunosti razgrađivati i nestajati nakon seksa, i to samo u roku od nekoliko minuta. Žene će moći da ih stave diskretno pre seksa, a štitiće ih od neželjene trudnoće, HIV-a i drugih polno prenosivih bolesti.

– Namenske preventivne tehnologije koje istovremeno štite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti predstavljaju globalni zdravstveni prioritet. Kombinovanje hemijskih i fizičkih barijera stvara ogroman potencijal za dizajniranje efektivnih višenamenskih preventivnih tehnologija. Međutim, integracija oba funkcionalna dela u jedan uređaj je veliki izazov. Mi smo pokazali da je moguće kreirati materijal koji će predstavljati i hemijsku i fizičku barijeru – kaže se u izjavi stručnjaka.

Naučnici su nedavno dobili finansijsku pomoć u iznosu od milion dolara od Bila i Melinde Gejts da bi usavršili ovu tehnologiju.

https://www.youtube.com/watch?v=VUMlxRJ5Q-k

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Add Comment