UPOZORAVAMO – AKO VAS OVA BUBA UJEDE, ODMAH IDITE KOD LEKARA!

Mušice slične onim golubačkim počele su da se pojavljuju neposredno posle bombardovanja, otud i naziv “klintonke”. Iako deluju bezazleno, slučaj Svetlane Peštić pokazuje da mogu biti vrlo opasne.

– Lekar mi je rekao, da nisam došla još sedam dana, morali bi da mi amputiraju nogu – priča nam zabrinuta Svetlana Peštić. – Oko zgloba imam pet-šest uboda i prvo sam pomislila da me je ujeo komarac, jer u početku na to liči. Međutim, uveče je toliko buknulo da sam morala da odem u dežurnu službu KBC „Bežanijska kosa“. List na nozi je otekao i postao ljubičast, koža tvrda i vruća i sve to je počelo da se širi i zahvata i butinu. Izgleda da su se upalile i limfne žlezde.

Svetlana Peštić kaže i da je pre petnaest dana ista buba ujela dok je bila na placu i da je i tada imala reakciju, ali mnogo blažu.

– Mislite, ujela vas buba, nema veze, ali dođete u situaciju da zbog toga završite kod lekara, sa ozbiljnim zdravstvenim problemom – navodi Svetlana za “Novosti”.

 

Ovo nije prvi put da “klintonke” kidišu na građane. Još onda je dermatolog za “Blic” dao savet kako da se sačuvate od ove pošasti.

Dermatolog dr Gorana Isailović objašnjava da se radi o nekoj vrsti mušica, sličnoj golubačkoj koja, međutim, ima drugačiji usni aparat.

– Zbog toga njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva. Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru – savetuje dr Isailović.

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava da svake nedelje u ordinaciju dođe po nekoliko pacijenata sa sličnim simptomima.

– Teško je proceniti koji je insekt u pitanju. Za mnoge ne znamo ni kako se zovu, znamo samo da su im ujedi toliko snažni da prodiru u duboke slojeve kože i tkiva i uzrokuju jaka zapaljenja – kaže dr Dimitrijević i objašnjava da se poslednjih godina javljaju ljudi koji sumnjaju da ih je ujela mušica u narodu poznata kao klintonka.

– To su mušice koje su se nekada nalazile pored konjušnica, a sada su se razmnožile, pa ih ima svuda, posebno pored reka – kaže dr Dimitrijević. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge.

Add Comment