10 BISERA SRBIJE: U jednoj banji noćenje košta SAMO 350 DINARA, a evo gde se koje bolesti NAJUSPEŠNIJE LEČE

Leto je dobra prilika i da se odmorite u nekoj od srpskih banja, naročito ako imate određene zdravstvene probleme, jer za svaku tegobu postoji adekvatno lečilište sa odgovarajućom klimom.

Protekle godine blizu pola miliona turista se odlučilo da svoj odmor provede upravo u jednoj od banja. U zavisnosti od toga gde ste se uputili, krevet možete naći i po ceni od samo 350 dinara po danu.

Srbija ima više od 53 termalna lokaliteta, u čijim blagodetima su uživali još i stari Rimljani. Boraveći na ovim prostorima, oni su otkrili lekovitost pojedinih voda i na njima su izgradili kupatila. Neka od njih sačuvana su i danas.

 

Jedan od razloga zašto su banje idealne za odmor, jeste i činjenica da se smeštaj može naći po veoma pristupačnim cenama, a banjske terapije prilagođene su lečenju širokog spektra zdravstvenih smetnji.

– Prošle godine najposećenije banje bile su Vrnjačka, Sokobanja, Bukovička banja, Banja Palić i Banja Vrdnik. Za razvoj banja kao turističkih centara, a neke od njih imaju tradiciju dužu od 150 godina, uticao je i geografski položaj, smeštene su u podnožju planina, okružene šumama, prijatne za boravak turista. Do Drugog svetskog rata banje su bile mondenska odmarališta, a putopisci iz srednjeg veka, kao i neki naši poznati pisci pisali su upravo o banjama – kažu u Turističkoj organizaciji Srbije i dodaju da Srbija ima izvanrednu ponudu banja.

Predstavljamo vam deset najpopularnijih banja, koje mogu rešiti brojne zdravstvene probleme,a boravak u njima vas neće mnogo koštati.


Sijarinska banja

Gde se nalazi: U blizini Leskovca i poznata je po 18 izvora lekovite vode, a posebnu atrakciju, jedinstvenu u Evropi, predstavljaju gejzir tople vode, čiji vodeni stub dostiže visinu od 8 metara.

Kome se preporučuje: Pogodna je za ljude koji imaju oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijasa i lumbaga, stomačna oboljenja, ginekološka oboljenja i plućnih bolesti, i psihičke iscrpljenosti.

Cena: Smeštaj u hotelima iznosi između 2.300 i 2.900 dinara, dok u privatnom smeštaju može da se nađe krevet i za 500 dinara.

Sokobanja

Gde se nalazi: Nalazi se ispod planine Ozren i udaljena je 30 kilometara od Aleksinca. Najposećenija od svih navedenih je Sokobanja. Poznato srpsko izletište i vikend naselje je Bovansko jezero koje se nalazi u neposrednoj blizini banje.

Kome se preporučuje: Ovde se leče astma, anemija, psihički problemi, ortopedski problemi.

Cene: Ležaja u privatnom smeštaju se kreću između 350 i 600 dinara, dok je apartmanski smeštaj znatno skuplji i kreće se između 1.600 i 3.000 dinara.
Lukovska banja

Gde se nalazi: Na 35 kilometara je od Kuršumlije, a po broju izvora termomineralnih voda spada u red najbogatijih u zemlji.

Kome se preporučuje: Pogodna je za zapaljenjski reumatizam, degenerativni reumatizam, osteoporoza, giht, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu i ginekološka oboljenja.

Cena: Hotelski smeštaja je oko 2.000 dinara po osobi, pun pansion, dok se privatni smeštaj može pronaći i za 500 dinara po osobi.


Prolom banja

Gde se nalazi: Banja je udaljena od Kuršumlije 23 km. Ovaj kraj je poznat po manastirima i crkvama iz svih perioda srpske istorije, ali i blizini Ðavolje varoši.

Kome se preporučuje: Pored lekovite Prolom vode u lečenju se koristi i Prolom blato, spravljeno sa lekovitom vodom. Koristi se za bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, zapaljenjskog reumatizma.

Cena: Pansion u hotelu košta 2.300 dinara po osobi, dok se krevet u privatnom smeštaju može pronaći i za 800 dinara.

Vrujci

Gde se nalazi: Nalazi se u podnožju planina Suvobor i Maljen, u dolini reke Toplice. Prirodni lekoviti faktori Termalne vode u banji sadrže kalijum, magnezijum i selen a pored toga, banja je bogata peloidom – lekovitim blatom koje se koristi u vidu obloga.

Kome se preporučuje: Odlična je za one koji pate od hroničnog reumatizma, povišenog krvnog pritiska, malokrvnosti i očnih bolesti.

Cena: Pansion u hotelima košta oko 2000 dinara dnevno po krevetu, dok u privatnom smeštaju može da se nađe i za 700 dinara.


Banja Junaković

Gde se nalazi: Nedaleko od Apatina sa kojim je povezana stazama kroz šumu.

Kome se preporučuje: Njene vode potiču sa 700 metara dubine i dostižu temperaturu od 50 stepeni, a po kvalitetu spadaju u isti red kao i one u Karlovim Varima. Pogodna je za zapaljivi reumatizam, deformacije kičmenog stuba i ekstremiteta, oboljenja kostiju i zglobova, kao i bračni sterilitet.

Cena: Polupansion u hotelima je od 1.860 do 3.180 dinara, dok se privatno krevet može pronaći i za 700 dinara po danu.

Niška banja

Gde se nalazi: Niška banja je 9 kilometara udaljena od Niša.

Kome se preporučuje: U Niškoj banji se na prvom mestu leče pacijenti koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, ali i plućnim i zaraznim bolestima.

Cena: Pansion u hotelu se može pronaći po ceni od 2000 dinara, dok privatni smeštaj može da se pronađe i za 400 dinara po krevetu.

Vrnjačka banja

Gde se nalazi: Vrnjačka banja se nalazi u dolini reke Zapadna Morava i oko 200 kilometara je udaljena od Beograda.

Kome se preporučuje: Mineralne vode Vrnjačke banje leče šećernu bolest, bolesti vezane za abdomen žuč, pankreas, želudac, creva, bešika, bubrezi, reumu. Voda se pije, inhalira ili se u njoj kupa.

Cena: Smeštaj se u hotelu kreće od 2.500 dinara pa na dalje, dok se privatni smeštaj može naći i za 500 dinara po krevetu.

Vrdnik

Gde se nalazi: Banja Vrdnik se nalazi kod Fruške Gore, koja je štiti od jakih vetrova.

Kome se preporučuje: Zbog velikog procenta ozona u vazduhu, radi se o vazdušnoj banji u kojoj se leče sportske povrede, svi oblici reume, povrede mekih tkiva, deformiteti kičmenog stuba, migrena, ginekološki problemi.

Cena: Smeštaj u hotelu kreće se između 1.800 do 5.660 dinara. A u privatnom smeštaju može da se pronađe krevet i za 600 dinara.

Banja Palić

Gde se nalazi: Banja Palić je smeštena na Palićkom jezeru.

Kome se preporučuje: Tradicija lečenja i odmaranja u njoj traje već 160 godina. Ovde dolaze ljudi koji imaju problem sa išijasom, reumom, ginekološkim problemima, kožnim oboljenjima, nervnim rastrojstvom.

Cena: Pansion u hotelima košta oko 3.000 dinara, dok se privatni smeštaj može pronaći i za 1800 dinara za dve osobe.

(BalkansPress / Blic.rs)

Add Comment