7 iznenađujućih činjenica o spe*mi, koje bi svaka žena trebalo da zna!

Ukoliko ste mislili da znate sve što je potrebno o ovoj telesnoj tečnosti, uvek postoje činjenice koje vas mogu iznenaditi!
1. Sperma nije bez kalorija.

Ejakulat se sastoji uglavnom od fruktoze i enzima. Jedna šoljica semena ima oko pet kalorija. Može se porediti sa jednom maslinom
2. Sperma nije baš najdugotrajnija telesna tečnost.

Spermatozoidi nisu jednako otporni na bakterije i druge klice. Brzo umiru ako su na hladnom, veoma toplom, usled promene pH vrednosti ili hemikalija, kao što su hlor u bazenu.

 

3. U utrobi su trajni.

Sperma ne može dugo opstati u mnogim situacijama, ali unutrašnjost stomaka pruža dobro okruženje za njih. Spermatozoidi mogu preživeti između pet i sedam dana i oploditi

jaje. U vagini se zadržavaju samo nekoliko sati.

 

4. Nijedan spermatozoid nije borac

Zapravo, svi misle da je sperma na svom putu do jaja poput vuka samotnjaka. Ali maternica pomaže spermi da uđe u nju, i samim tim pruža dragoceni podstrek.

 

 

5. Vruće kupke usporavaju spermatozoide

Mušku plodnost ne usporavaju samo droge, alkohol ili pušenja. Stvar otežavaju i redovne kupke ili sedišta automobila.

6. Spermatozoidi prelaze izuzetno dug put.

Jako su mali! Nema većeg od 0,6 mm, a put do jaja je oko 15 cm, koji moraju preći. Preneseno na mere čoveka od 1,80 m, to bi bilo slično kao da se mora prepešačiti put od 5,5 km, a to je prilično daleko.

 

7. Nisu svi spermići u formi!

Muškarci ne vole čuti, ali nisu svi spermići usmereni prema cilju. Iako je u jednoj ejakulaciji izađe 40-600 miliona spermatozoida, samo pola od njih je zdravo i fleksibilno.Ostali se uopšte ne kreću ili se vrpolje nekontrolisano.

Add Comment