A NIKO MU NIJE VEROVAO: Srpski meteorolog PRE 5 MESECI najavio OVO SVE, evo šta nas još čeka!?

Pre pet meseci, malo ko je verovao tvrdnjama srpskog meteorologa Nedeljka Todorovića, koji je najavio da nam dolazi jedno od najvrućih ljeta ikad!

Podsetimo, upozorio je da, ako se ponove klimatski ciklusi viđeni 2003. i 2012. godine, onda nas vjerovatno očekuje jedno od najvrućih ljeta posljednjih decenija! Ono što je karakteristično za dvije pomenute godine je da su počinjale sa izuzetno hladnim zimama, a da su onda tokom ljetnjih mjeseci bilježene izuzetno visoke temperature.

– Kako je i prvi mesec ove godine bio jedan od najhladnijih u posljednjih 30-40 godina, sa temperaturom četiri-pet stepeni nižom od prosječne, logična je pretpostavka da bismo narednog ljeta mogli da očekujemo da će živa u termometru biti između 35 i 40 stepeni Celzijusa, izjavio je Todorović prije više od 5 mjeseci.

Iako, prema tadašnjim tvrdnjama meteorologa Nedeljka Todorovića, ne postoji stroga zakonitost koja bi to potvrdila, čini se da se ova najava obistinjuje.

– Nema nikog ko bi sa sigurnošću to mogao da tvrdi, ali postoji nekih 60% vjerovatnoće da poslije hladne zime dolazi toplije ljeto. To nije neki veliki procenat, ali postoji mogućnost za tako nešto – naveo je Todorović prije skoro pola godine, što je u meteorologiji izuzetno dug period.

 

RITAM TOPLIH I HLADNIH LJETA. On je još i dodao da kada je meteorologija u pitanju, postoji ritam toplih i hladnih ljeta.

– Shodno tome, postoji vjerovatnoća da će ovo biti jedno od toplijih, ali i sušnijih ljeta – dodao je Todorović.

Podsjetimo, zima 2003. bila je peta najhladnija od kada se mjeri temperatura u, recimo, Beogradu (prosječno -1,6 stepeni), da bi uslijedilo vrelo ljeto sa prosječnih 24,5 stepeni, a juni te godine ostao je upisan kao najtopliji otkad se vrše mjerenja.

SLUČAJ IZ 2012. Slično je bilo i skoro deceniju kasnije. Februara 2012. godine je bilo ekstremno hladno, Dunav je, baš kao i ove godine, bio potpuno zaleđen, zbog čega je čak bilo uvedeno i vanredno stanje. Međutim, pravi šok uslijedio je u ljeto 2012. godine, koje je bilo najtoplije od kada se vrše mjerenja, sa prosjekom od čak 25,7 stepeni!

doznajemo.com

Add Comment