Sećate se čoveka sa čudnom bolesti zbog koje mu ruke i noge liče na drvo? Pogledajte kako danas izgleda (FOTO + VIDEO)

Abul Bajandar (27), vozač rikše iz Bangladeša, koji je zbog velikih drvenastih izraslina po koži dobio naziv čovjek drvo, preživio je u posljednjih godinu dana 16 operacija tokom kojih su mu doktori uklonili više od pet kilograma tih izraslina.

Pročitajte u nastavku njegovu tužnu životnu priču koja napokon dobija pozitivniju stranu.

Abudlovu bolest izaziva nasljedna genetska bolest epidermodisplazija veruciformis koja je toliko rijetka da je on jedan od četvoro ljudi na svijetu kojima je dijagnostikovana.

Doktori su u Medicinskom centru u Daki počeli sa tretmanima i operacijama prije godinu dana. Ukoliko izrasline ne počnu ponovo da izbijaju, Bajandar će biti prvi zabilježni slučaj izlječenja ovog rijetkog oboljenja, što je revolucionarno dostignuće u istoriji medicine, kaže Samanta Lal Sen, koordinator plastične hirurgije Univerzitetske medicinske klinike u Daki.

Oprisali smo ga najmanje 16 puta da bismo uklonili izrasline. Šake i stopala sada izgledaju gotovo potpuno normalno. Biće otpušten iz bolnice za mjesec dana, poslije nekoliko manjih hirurških intervencija da bi mu šake dobile savršen oblik”, kaže doktorka Lal Sen i dodaje da su se njegove šake i stopala skoro potpuno oporavili.

 

Nisam mislio da ću ikada više moći da držim svoju djecu u rukama. Sada se osjećam mnogo bolje. Mogu da držim svoju kćerku u krilu i da se igram sa njom. Ne mogu da dočekam da se vratim kući”, presretan je Bajandar , koji je trpio strahovite bolove.

Bajandar je iz siromašnog sela na jugu Kulne, na obali okeana. Surpugu Halimu Hatun upoznao je dok je još bio zdrav, ali se razbolio prije nego što se vjenčali protiv volje njenih roditelja. Otkako je na liječenju, svi zajedno žive u bolnici.

Dosada je ova bolest imala samo fatalnu završnicu. Tako je prošle godine preminuo najpoznatiji čovjek drvo, Indonežanin Dede Kosvara (42).

Nadamo se da Bajandar neće biti iste sudbine te da mu izrasline neće više stvarati problem u životu.

(Daily Mail)

Add Comment