Scena silovanja bila je stvarna: ‘Osećala sam bes i poniženje’

Izjava redatelja filma ‘Posljednji tango u Parizu’ iz 1972. šokirala je svijet. Bernardo Bertolucci priznao je da je snimio neslavnu scenu silovanja bez da je glumici Mariji Schneider otkrio što će se dogoditi

Nisam želio da Maria odglumi poniženje i bijes. Htio sam da osjeća taj bijes i poniženje. Nikada se više nismo vidjeli, mrzila me cijeli svoj život, kazao je redatelj ‘Posljednjeg tanga u Parizu’ Bernardo Bertolucci u intervjuu 2013. godine koji se tek sada pojavio u javnosti.

– Marlon Brando i ja smo doručkovali na podu stana u kojem smo snimali. Imali smo pecivo i maslac. Pogledali smo jedan drugoga i bez riječi smo znali što oboje želimo – detaljnije je objasnio redatelj.

– Na neki način, bio sam grozan prema Mariji Schneider jer joj nisam rekao što će se dogoditi – dodao je Bertolucci te rekao da ipak ne žali zbog svoje odluke.

 

 

U spomenutoj sceni, tada 48-godišnji Brando silovao je tada 19-godišnju Schneider.

Maria je o tome već pričala
O mučnom iskustvu progovorila je i sama Maria u intervjuu za Daily Mail 2007. godine. Tada je rekla da je osjećala kao da su je silovali i redatelj i glumac.

– Marlon mi je rekao: ‘Ne brini, to je samo film’. Tijekom te scene moje suze su bile stvarne, kazala je Schneider.

– Nakon snimanja te scene, Marlon me nije tješio niti mi se ispričao. Srećom, scenu nismo ponavljali – rekla je tada glumica, koja je 2011. umrla od raka u 59. godini. Kada je umrla, Bernardo je rekao da osjeća ‘kao da joj je oduzeo mladost’.

Schneider je tek kasnije u životu shvatila da je trebala tada nazvati svog odvjetnika ili agenta jer ju nitko nije trebao siliti da radi stvari koje nisu u scenariju, no tada no nije znala.

Nakon premijere filma, francuska glumica više nikada nije snimila niti jednu provokativnu scenu u životu. Nakon uspjeha ‘Posljednjeg tanga u Parizu’, Maria je upala u vrtlog droge, a za svoj tadašnji život rekla je da je bio ‘rock’n’roll’.

Osuda iz Hollywooda
Kasnije je postala ovisnik te se pokušala ubiti. Iz osobnog pakla tada ju je izvukla osoba koju je zvala ‘anđelom čuvarom’ s kojom je bila u vezi no nikada nije htjela otkriti radi li se u muškarci ili ženi.

Bertolucci Admits He Conspired to Shoot a Non-Consensual Rape Scene in ‘Last Tango in Paris’
Nakon što je redateljev intervju počeo kolati medijima, holivudske zvijezde žestoko su osudile i Branda i Bertoluccija.

– Nikada više neću na isti način gledati ovaj film, kao ni Marlona i Bernarda. Ovo je odvratno, bijesan sam – napisao je Chris Evans.

Glumica Jessica Chastain rekla je da joj se smučila kada je saznala da su redatelj i glumac planirano izveli napad na glumicu. Mnogi su primijetili da, iako je Maria godinama tvrdila da je zaista silovana, svi su joj tek povjerovali kada je Bertolucci to sam priznao.

24sata.hr

Add Comment