Evo zašto u WC-u svakog aviona postoji piksla – iako je PUŠENJE ZABRANJENO

Pušenje u avionu zabranjeno je još u prošlom veku, ali uprkos tome, novi modeli letelica i dalje imaju pepeljare u toaletima. Bez obzira na zabarnu, avionski toaleti moraju da imaju prenosive pepeljare, koje su vidljive i nalaze se pored vrata.

– Toaleti moraju biti opremljeni pepeljarama, jer iako je zabranjeno, pojedini putnici ponekad zapale cigaretu u avionu. Zbog takvih, pepeljare su neophodne da bi imali gde da bace pikavac. Bolje tu, nego na nekom mestu gde bi mogli da naprave požar – prenosi Huffington Post.

Aviokompanije brinu da bi pušači u panici mogli nepravilno da ugase cigaretu, ubacujući je u lavabo, korpu za otpatke ili dispenzer za papirne peškire.

Ovo pravilo uvedeno je nakon tragedije koja se dogodila 1973. godine kad su 123 osobe poginule na letu iz Rija de Ženeira prema Parizu, jer je pilot bio primoran da naglo sleti budući da je bilo dima u pilotskoj kabini.

Printskrin: Youtube/Air-Clips.com
Veruje se da je dim prouzrokovala zapaljena cigareta koju je neko bacio u korpu za smeće, a mnogi putnici su poginuli od gušenja još dok je avion bio u vazduhu.

Britanski Boing 747, na putu za Meksiko, prizemljen je pre osam godina nakon što je otkriveno da u avionu nema pepljare. Let je nastavljen tek nakon što je donesena pepeljara iz drugog aviona.

Najbolje bi bilo da se tih nekoliko sati suzdržite pušenja, a ako baš morate, prijavite osobolju, jer u suprotonom možete imati problema kada avion sleti.

(Telegraf.rs)

Add Comment