UKRAJINCI NAŠLI I OTVORILI RUSKI DRON I POBESNELI OD ŠOKA: Pokazali svima šta je unutra, da li je moguće (VIDEO)

Ukrajina tvrdi da su ruske bespilotne letelice, koje ubijaju njihove vojnike, pune delova “zapadnih saveznika”.

Neimenovani vojni obaveštajac pokazao je novinaru CNN-a Niku Robertsonu šta se nalazi u zarobljenom ruskom dronu Orlan-10 i rekao da komponente dolaze iz celog sveta. Iako se ova letelica pretežno koristi za osmatranje, takođe je u stanju da nosi naoružanje.

Ukrajinac je tvrdio da je uređaj za praćenje mobilnih telefona kojim raspolaže proizveden u SAD. On je rekao da je motor proizveden u Japanu, a termovizijski modul na kameri u Francuskoj, i to nakon što je Rusija već krenula u napad.

Drugi ruski delovi za bespilotne letelice dolaze iz raznih zemalja uključujući Austriju, Nemačku, Tajvan i Holandiju, tvrdi ovaj oficir.

Kompletna šema se, kako navodi CNN, odvija uprkos nizu globalnih sankcija koje imaju za cilj da osakate rusku ratnu indutriju.

Oficir je rekao da je njegov posao da prati svaki serijski broj kako bi utvrdio ko je šta napravio i upozorio “saveznike” da spreče Ruse da se dočepaju tih delova.

Robertson je primetio da zaustavljanje snabdevanja ovih često komercijalnih komponenti neće biti lako, jer je Rusija možda skladištila delove i ima dugu istoriju izbegavanja sankcija.

Inače, ovo nije prvi put da su zapadne komponente navodno primećene u ruskim dronovima. Još 2017. istraživači su ih pronašli u ruskom dronu koji je leteo iznad istočne Ukrajine, objavio je Vašington post.

Add Comment